PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tigana/Felsefe-Taktik Anlayış

Muhittin Saban
25-04-2007, 13:59
Bu sayfalarda maç sonları ve maç topicleri hariç hep rakiplerin tavırları ya da çoğunlukla kulübün yönetimsel anlamda bizlere yansıyan yanlış tavırları konuşuluyor. İstedim ki biraz da futbolun saha içinde ki dinamiklerinde konuşalım, yani teknik anlamda bir şeyler paylaşalım. Eh konu Beşiktaş olunca bizlerde sanal olarak birer Tigana olalım. Oyuncu seçimi, taktiksel düşünüş ve oyun felsefemizden bahsedelim.

Bu konuyu başlatmamda ki aslı sebep sadece Tigana’nın Beşiktaş takımını teknik anlamda yönetme sürecinde “Bize” yani bu sayfada yorum yapana göre içine düştüğü yanlışların paylaşılmasıdır. Bu konuya yapılacak yorumlarda Tigana’yı ne aşağılama ne de yerme boyutuna kesinlikle girmeden oyuncu seçimi, felsefesi ve taktiksel yanlışları varsa eğer o boyutunun tartışılmasını ümit ediyorum.

Tabi ki bizler futbolcularımızla günü paylaşmıyoruz antrenman notlarını da gerçek anlamda bilmiyoruz ancak sahneye yani sahaya çıktıkları zaman Teknik Direktörlerinden aldıklarını sahaya yansıttıklarını da biliyoruz. Yeri geliyor hepimiz teknik adam rolüne bürünüyoruz farkında olmadan. Çünkü o heyecanı yaşayan ve sahaya yukarıdan bakan bizleriz.

İşte benim amacım bizlerin sahaya yukarıdan bakan gözlemleri ile bir de sahanın içinden neler yapılması gerektiğini anlatmayı denememizdir.

Öyleyse ben başlayayım kısaca;

Öncelikle şuna çok eminim ki bir teknik adamın mesela Tigana’nın farklı bir dil ve oyuncusunun da farklı bir dille konuşmasının sakıncasını belirtmek isterim. İkili ilişkilerde iletişimin en etken olduğu dinamik konuşulan ‘dil’dir, tonlamadır ve bu tonlamaların yüze verdiği yansımasının görünen dili mimiklerdir. O yüzden Tigana’nın bu iletişim konusunda fazlaca hatalı olan taraf olduğunu düşünmek de istemiyorum. Çünkü bana göre hele hele Tigana gibi kendini eğitmen gören birinin yetiştireceği gençler ile kuracağı iletişim aynı dil olması gerekiyor. Bu onun maalesef dezavantajıdır ama bunun sorumlusu değildir.(Keşke, Tigana, Burak, İbrahim Akın aynı dili konuşabilselerdi.)

Tigana’yı şu konuda eleştirebilirim; Fahri gibi bir oyuncu Beşiktaş’ın şu iki haftadır sıkıntı çektiği orta sahasına ilaç olamaz mıydı? Fahri’den yararlanmamak haksızlık olmuyor mu? Ya Ali Tandoğan? Onun bu özelliklerinden yani kanatsız bir Beşiktaş için hem defansif hem de ofansif özellikleri taşımasından yararlanılamaz mıydı?

Tigana’nın bu takıma genç kazandırmasını beklerken nasıl bir takım ile baş etmeye çalıştığımızı görüyoruz. Gençleri görmek ve bu senenin sonundan başlayarak takıma kazandırılmasını istemek sanırım haddini aşan bir istek olmaz. Ayrıca Ali Güneş gibi sağ tarafı 60 metre kullanan bir defans oyuncumuz varken neden stoper olan ve her rakiple karşı karşıya geldiği zaman yüreğimizi ağzımıza getiren iyi niyetli Baki ile oynamakta ısrar etmektedir Tigana? Kaldı ki Serdar da aslında sağ bek oyuncusu olabilir şu an bu takımda.(bana göre) 4 Stoper ile defans yapmak bana pek anlaşılır gelmiyor. Karşılayıcı adamlar ama “Topu” karşılayıcı bunlar "adam" karşılayıcı değil.

Sonuçta bilen tabi ki Tigana’nın kendisi ama eh bizde tribünlerde bir şeyleri görüyoruz ve kafamızda bir şablon oluşturuyoruz, ama doğru ama yanlış.

Evet benim diyeceklerim şimdilik bunlar.

Varsa sizin de söyleyecekleriniz, buyurun...

Gökhan Gürses
25-04-2007, 14:18
tigana seneye hangi kadroyu oynatacaksa bu senede o kadroyla başarılı olmaya çalışıyor. bunun ismine uzun vadeli düşünmek diyebilirsiniz,gençleri eğitiyor diyebilirsiniz. ben de diyorum ki tigana sırtını gençlere dayanarak en doğru hareketi sergiliyor. 100. yıldaki takım için 5 sene şampiyon olur diyorlardı. bir bakın bakalım o kadrodan kaç kişi faal durumda. yazının başında zaten belirtmişsin muhittin abi. biz o futbolcularla antremana çıkmıyoruz günü paylaşmıyoruz. fahri yi oynatmamasının sebebide muhakkak vardır.

Berkant Tutaklı
25-04-2007, 15:00
Mutlaka ki Tigananında eleştirilecek tarafları var.Ki Morinho bile eleştiriliyor.Bence Tiganadan çok takımda eleştiri yapılmalı.Bu eleştiriyide futbolcuların ve kendisine fırsat verildiğinde değerlendirenler ve değerlendirmiyenler diye 2 katagoride özeleştiri olmalı...

Değerlendirenler: Serdar,Bobo,İbrahim Üzülmez şu an aklımda olanlar.Bu futbolcularımız tigana ile beraber hergün kendilerine birşeyler kattılar ki bunların içinde en önemlisi Üzülmez.Orta yapıyor.Yokluğunu nasıl hissediyoruz dikkat ediyorsunuz demi.Bobo bir kaç hafta sakatlık yaşadı ne yapacağımızı şaşırdık.Serdarın oyunda biraz etkisiz kalması takımı nasıl zorluyor.Bu oyuncular Tigana ile beraber çıkışa geçtiler ve kendilerini bizler ve takıma kanıtladılar.Ve bu futbolcular hakkında birçok olumlu cümleyi burada kurabiliriz.

Gelelim kendine fırsat verilipde bu fırsatı değerlendiremiyenlere.

En başta Burak ,İ.Akın,Gökhan Güleç...

Hemen hemen her maçta ilk 11 çıkan Burak takıma ne katkıda bulunduğunu kendisiyle konuşmalı.Az biraz futbol oynamışlığım var ben bu halimle bile Burak kadar hata yapmam.Baskı altında kaldığını anlıyorum.Bir an önce taraftarla barışmak istiyor ama bu şekilde zarar vererek olmaz.Bu gibi İ.Akın ve Gökhan Güleçte aynı şekilde ne yaptılar takıma yararlarından çok zarar veriyorlar.Verdikleri zarar puan kaybı olarak oynadıkları maçta gelmemiş olabilir.Ancak takımı baskı altında oynatmakta bir zarar bence ve bu şekilde birçok şey eklenebilir bu oyuncularımız için.O yüzden Tiganadan önce futbolcularımızın eleştirilmesi ve sonra Tiganaya dönmemiz lazım.Bu arada Tiganayı eleştirmez olurmuyum.Ali Tandoğan bu adamla ne sorunu var anlamadım.Kim kimin tavuğuna kışt dedi bilemiyorum ama o tavuğu bir an önce ortadan kaldırmak lazım.Kanatlarda döküldüğümüz ve Burak tarafından katledildiğimiz dönemde bu oyuncuyla oyuna başlamaması beni kahreden bir konu.Bu tespitler herkes tarafından eklenerek büyür.Şimdilik bukadar diyerek kimsenin sütten çıkmış akkaşık olmadığını söyliyelim ve herkesin eleştirilecek bir noktası olduğunu belirtelim.Ve eleştiriye ilk önce kendimizden başlıyalım.

Birkan Bürüngüz
25-04-2007, 22:31
Sezon başından beri Tigana her maçta nerdeyse eleştirildi. Ama şu an gözüküyor ki haklı çıkan tigana oldu. Ne mutlu bizim için. Ama hakikaten tribünlerden bazen ya şu adamı çıkar artık sok şunu diye serzenişlerde bulunuyoruz maçın heyecanıyla. Maçı iyi okuyamadığını düşünüyoruz. ancak rakip takımların teknik direktörlerine bakınca; ben Tigananın bu ülke için çok üst gömlek bir antrenör olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki; ülkemizde maalesef taraftarların bir çoğunun istediği şey günlük başarılar. Farketmiyor insanlar için 40 yaşında adam oynamış 15 yaşında genç yetenek oynamış, taraftarlar artık sabırsız. kupalar bekliyor, puanlar, şampiyonluklar bekliyor. Bunlara en aç taraftarlarda bizleriz belki ama sabretmeyi çok iyi biliyoruz. Tigana her maç için yeni şeyler üretiyor maçın gidişatına göre oyunu belli bir kısıma sıkıştırıyor ya da geniş alanlara açtırıyor oyunu ve şu an takım şampiyonluk potasında demek ki tigana doğruları yapıyor. Benim tek istediğim diğer avrupa klüplerine kazandırdığı gibi bizede gençler kazandırması. Eğer türklerle olmuyorsa gitsin genç yabancılar getirsin, gelecekte satabileceğimiz gençler yetiştirsin bize yada yıllar boyu kullanabileceğimiz. Çünkü bu Türk çocuklarının kaprisi beni bitirdi Tigana ne hallerdedir sormak lazım.

Hande Eroğlu
27-04-2007, 00:59
ben bır bayan olarak fazla taktıklerı bılmıyorum fakat tıgananın herseferınde bır hatasını görebılıyorum bu akşamkı fb maçında delgadoyu çıkartması benı çıldırttı bazen ne yaptığını anlayamıyorum

Muhammed Dalel
27-04-2007, 14:00
Ben tiganayı ve taktik anlayışını beğenenlerdenim,sezon başında bizim o kadar sabırsız ve öfkeli olduğumuz serdar kurtuluşa inandı ve ondan bence türkiyenin en iyi ön liberosunu çıkarttı.
Her ne kadar ibrahim akına tahammül edemesede Burak Yılmaz ve Delgadonun afra tafralarını kaldırıyor ve böyle genç ve tecrübesiz bir takımı disiplini,kararlılığı ve sabrıyla deyim yerindeyse Adam Ediyor.

Şenel Kızıldaş
28-04-2007, 02:55
İsmail air arkadaşımın dediği gibi Tigana futboldan anlamıyor... Bu adamı teknik direktör diye başımıza getirenler utansın... Nedir bu olay, ya 5 hafta kala şampiyon yapacaksın takımı yada 8. haftada lige havlu atacaksın. Bu kararsızlık Tigana nın futbol bilmediğine kanıttır... Bu adamı bide yıllarca Fransa milli takımında Avrupa'nın önemli klüplerinde top oynatmışlar, bence onlarda bilmiyo futbolu, zaten asıl suçlu onlar bıraksalardıda Marsilya da adam çiftçilik yapsaydı...

Şimdi bana doğal bir soru geliyor... Peki Tigana bilmiyorsa kim biliyor...
cevap kısa: Kardeşim sokaktaki simitçi tam bir futbol profesörü, sitedeki güvenlik akşama kadar bilgisayardan takımın form grafiğini izliyor, ama benim favorim herhangi bir gazetede spor yazarlığı yapan yada saçma (olmayan) spor programlarında yorumculuk yapanlardan Tigana bırakıp gitsin diyebilecek kadar yürekli, şahsı muhteremlerden bir tanesi ayrıma gerek yok ....

Rasim Bektaş'a saygılar...

Anladın Sen Onu!!!

Gürhan Oğuz
28-04-2007, 09:16
taktik yada başka konuda eleştirmeeyeceğim, biz bu yıl bu takımdan şampiyonluk beklemiyorduk, öncelikle hatta ligi ikinci bitirmyeceğine dair başlık dahi vardı, kuşkularımız vardı inadına tigana derken bu yüzden dedik

gelinen yer tiganaya sabır edilirse bizi nerelere götüreceğinin kıstasıdır.
her gün medyada çıkan yazıların aksine bizler tiganaya sahip çıktık inadına dedik, kara çocuk dedik.

işte o kara çocuk üstüne saldıran. medyaya ve kendini acımasız eleştiren bjk medyasına karşı dişini sıkıp sabırla
bekledi artık yolun sonu görünüyor

isimlerden çok tigananın sistemi nereye geldi ve bizi nereye getirdi
gelinen yerden hepimiz memnunuz,
dün inanmadığımız şampiyonluk kupasının bir ucundan tuttuk
fortis kupasının bir ucu elimizde,

ve tigana bildiği yoldan devam ediyor
ve bu yol bizi zaferlere taşıyor
bu anlamda eleştirmekten daha ziyede takıma ve teknik heyete dahada sarılmamız gerekiyor

zira bu adam olmaz denen takım kendini küllerinden yaratımış ve ayağa kalkmıştır

bağıra bağıra GELİYORUZ diyor
bunun içinde inanmak yeterli bence...