PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : A.Bostancıoglu- Yine Çarşı

MUHTAR
14-01-2007, 12:47
http://www.birgun.net/resimler/yazarlar/adnanbostancioglu.gifAdnan BostancıoğluBirGün Gazetesi

Yine Çarşı
13/01/07Geçen hafta bu sütunda yer alan 'Çarşı meselesi' umduğumdan fazla tepki aldı. Tahmin edileceği gibi, farklı cephelerden muhtelif itirazlar geldi yazıya...
Gelen tepkilere bakılırsa, Çarşı'nın muhalif ve solcu olduğuna dair kanaati ben de bütünüyle paylaşıyormuşum gibi bir izlenim oluşmuş. Bunun iki nedeni olabilir.
Birincisi, ben derdimi yeterince net ifade edememiş olabilirim. Ya da şöyle diyebiliriz: Yazarken duygularımla arama yeterince mesafe koyamamış olabilirim.
İkincisi, Birgün okurlarının, benim de söz konusu kanaati 'a priori' paylaştığım varsayımıyla yazıyı okumaları...
Aksine, o yazıda, insanların çoğunun sağcı olduğu bir ülkede özel olarak bir tribün solcu olabilir mi... ya da solcu birinin Galatasaray veya Fenerbahçe taraftarı olmak yerine Beşiktaş'ı seçmesinin rasyonel bir açıklaması var mı gibi sorulara, "Ben kendi adıma 'evet' diyemiyorum" cevabı vermiştim. Zaten niyetim de, bu yaygın varsayımı tartışmaktı.
Neyse... Bugün, gelen okur eleştirilerinden birini yayınlamak istiyorum. Bu yazıyı seçmemin nedeni, meseleyi daha içerden ve daha direkt ifade etmesi... Uzatmadan E.O.'nun yazısına geçelim...
"Belirttiğiniz üzere biz solcuların, Çarşı'nın bu yönünden memnun olduğu ve bu tribün gerçekliğinin bize kendimizi iyi hissettirdiğine şüphe yok. Ancak ne yazık ki çok önemli bir gerçeği de göz ardı ediyoruz, hem Çarşı'ya dair yapılan bu sol yorumlar hem de Çarşı imzası kullanılarak yapılan bazı çıkışlar, ne Çarşı gurubunu tanımlamaya yeter ne de Çarşı'yı temsil eder. Yani bizlerin yaptığı birçok yorumun Çarşı'ya uygun olmadığı ve yine bazılarının Çarşı adına ama Çarşı'dan habersiz olarak yaptığı bir takım işlerin, Çarşı'yı temsil edemeyeceğini bilmenizi isterim. Uzun yıllar o bölgede yaşamış biri olarak ve halen de o gurubun gerçek (suni olmayan) üyeleri ile olan ilişkilerim nedeniyle şunu rahatça söyleyebilirim ki: Biz solcular tarafından Çarşı'ya yakıştırılan bu sol sıfatının gerçekle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. İçinde solcular da vardır elbet, ama Çarşı'yı bir kültür bütünü olarak bu kalıba oturtmak mümkün değildir. Zaten Çarşı da bu yüzden güzeldir.
Çarşı'nın diğer taraftar guruplarına göre daha demokrat olduğunu ya da farklılıklara daha hoşgörülü yaklaştığını söylemek mümkün ama bunun ötesi biraz fantazi olur. Bizim soldan yaptığımız bir çok yorum ya da bizden bazı arkadaşların Çarşı adına ama Çarşı'ya çok yabancı bazı eylemleri bu hoşgörüyü zorlamaktadır. Çünkü Çarşı'nın kamuoyuna solcu olarak lanse edilmesi ya da siyasi eylemlerle Çarşı adına çıkış yapılması o hoşgörüyü tedirgin edecektir. Çünkü Çarşı'nın da bir gerçekliği ve ahlaksız olmayan menfaatleri vardır. Bu ilişkiler ağında dışarıya karşı solcu bir grupmuş gibi görünmek onların da işine gelmeyecektir (aynen sağcı görünmek istemeyecekleri gibi). İyi hatırlarsınız bir TV programında Alen, (Kadıköy'de yapılan bir eyleme atıfla) "...Bizim bu kişilerle uzaktan yakından ilgimiz yoktur, gruptan arkadaşlarımız çok rahatsız olmuştur ve benim bu konuyu canlı yayında dile getirmemi istemişlerdir, bu hareketleri tasvip etmiyoruz ve tekrarlanmasını istemeyiz. Çünkü Çarşı'da her görüşten insan vardır" diyerek içinde oldukları durumu ortaya koymuştur.
Biz yaptığımız yorumlar, açtığımız pankartlar ve attığımız sloganlar ile Çarşı gurubunun gerçeklerine fazla aykırı düşmemeye, yapılan sol çıkışların dozunda ve tahammül sınırlarını zorlamayacak olmasına ve gerçek bir Çarşılının "Bu ne kardeşim, yetti artık" türünden tepkisine muhatap olmamaya dikkat etmeliyiz. Çarşı salt kişilerden oluşan bir topluluk değildir, yılların içinden damıtılıp gelmiş bir teamüller bütünüdür, bu bütünün en önemli öğesi de delikanlılık kültürüdür. Şundan emin olun ki, bu bütünün içinde sizin sandığınız ölçüde bir solculuk yoktur, fakat önemli ölçüde hoşgörü vardır.
Çarşı'yı bire bir ona ait olmayan unsurlarla hoşumuza gidecek bir forma sokmaya çalışmak doğru olmayıp, azıcık ucundan kıyısından edindiğimiz yerin de daralmasına ve hatta tasfiye edilmemize yol açacaktır. Çarşı bugüne değin getirdiği -belki lümpen- ama delikanlı haliyle güzeldir, çünkü sola yabancı olmayan adamın delikanlılığı hakikaten başka oluyor. Ama hepsi bu kadar, yoksa ona devrimci ya da siyasi gömlekler giydirmeye çalışmak Çarşı'yı sulandırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Çarşı mevcut haliyle zaten muhaliftir, ama daha fazla renk verip de bayrak açmak Çarşı'yı Çarşı olmaktan çıkaracak ve kamuoyunda da yalnızlaştıracaktır.
Sonuç olarak; Çarşı solcu değildir ama solculara yer açmış bir tribündür (kendi doğrularıyla çelişmediği sürece). Bu gerçeklik gözden kaçırılmamalı ve nasıl olsa kimse ses çıkarmıyor diye kantarın topuzu kaçırılmamalıdır. Yoksa o tribündeki yerimizin daralması uzak ihtimal değildir."

Safak Batman
15-01-2007, 23:23
mektubu ali mandacı'nın yazmadığı için çok şanslıyız.

(bu mesaj gidiyorsa gidiyor demektir,gitmiyorsa henüz birşeyler eksik demektir ki o zaman bu mesaj gitmez)

Can Durukan
16-01-2007, 00:35
"dağlarına bahar geldi memleketimin.." ohh be..

Gürhan Oğuz
18-01-2007, 12:38
hayırlısıyla bahardan sonra yaza kavuşsak artık derim

Tuncay Yılmaz
21-01-2007, 15:20
Menüde son mesaj gönderen kısmı neden yok bu konunun :rolleyes:

Yusuf Çelik
22-01-2007, 21:24
1kere okudum anlayamadım tuncayda anlamamıs:D

Ceren Oğuz
23-01-2007, 12:32
valla ne yalan söyleyim bende anlayamadım...:confused: :D

Ayşegül Güdelek
23-01-2007, 14:34
ya bende anlayamadım:o :p

Kemal Kara
23-01-2007, 22:01
ben bu E.O. yu sanki bi yerlerden tanıyormuyum ne:)

Hakan Kirezci
24-01-2007, 07:12
........

Ali Mandacı
24-01-2007, 17:57
yani

Ali Mandacı
24-01-2007, 17:59
Herkese selam ve de yeni forum hayırlı olsun hepimize...

Bazılarınız farketmiş olabilir, bir süredir ortalıkta yokum.

Nedeni, yine bir süredir kendimi Ali Mandacı sanıyor olmamdır ve bu sebeple de tıbbi destek almaktayım.

Kendime gelince foruma üye olup yazacaktım ama A.B'nun yazısının buraya konulduğunu farkedince birkaç söz etme gereği duydum:

Bahse konu yazıdaki E.O. rumuzuyla hiçbir ilişkim yoktur.

Benim forumda ve alakalı mekanlarda varoluş tarzımı bilen veya izleyebilmiş arkadaşların da bu yazıyı bana aitmiş sanmalarına, sayabilmelerine şaşırdım. Ayıp söylemesi, Çarşı'nın dış kapısının mandalı sayılmayız forum üyeleri olaraktan, o yüzden bu mevzuda söyleyeceğimiz sözü söyleyeceğimiz yer de forumumuzdur, başka yer değil. Harici efradın taksiratı boyunlarınadır, bu noktadaki bakışımı da rahmetli forumda yeri geldiğinde birkaç kez belirtmiştim.

Kendimi Ali Mandacı sanmanın getirdiği imkanı hoyratça kullanmış, nefsime hakim olamamış bulundum, geçecek zamanla, umutluyum.

Söylensel Ali Mandacı kişiliğine vermiş olduğum zarardan ötürü şimdiden özür dilerim :rolleyes:

Özer Özçetin
25-01-2007, 01:00
Gerek A.Bostancıoğlunun gerekse E.O rümuzlu keşidecinin yazdıklarından önce her iki yazar ve sizlerde müsaade ederseniz iki kelam etmek isterim.Her iki yazarımızda beni tanımaktadır,bu tip bir yazıdan önce keşke benimle fikir alışverişinde bulunsalardı dedim yazıyı gaztede okuyunca.Bende hasbelkader Kapalının her merhalesinde bulundum,sorumluluk alacak kadar veya temsil edecek kadar görevlerde bulundum,gerek basına karşı gerek yönetimlere karşı taraftarı temsil,,gerek dernek başkanlığı gibi görevlerde bulındum.
Bu tip yazılar sadece gördüğünü ifade etmekten öteye geçemiyor ne yazık ki.Özellikle E.O bize bir yer açtılar orayı kaybetmeyelim bari demiş,o zaman şunu sorarım 70 lerin sonundaki Aldırma Kartal ve Gündoğdu marşlarını tribünlerde yankılatan hangi taraftardır.Kimse sola kıyısından köşesinden yer falan açıpta sizde bir şeyler mırıldanın dememiştir.Beşiktaşlılığın isyankar ruhu,solu yüreğinde tribüne taşımıştır.Grup yorumun derneği ziyaretiyle,konserde verilen bayrakla sol tribünde tavan yapmıştır.2005-2006 arasında ise pankartlara yansıyan sloganlar işi taçlandırmıştır.2006-2007 arası ise bu işten kaçış başlatmıştır.Halkın Takımının ortaya çıkması tribünlerde kendini göstermesi ise sol kavramının sadece zoraki de olsa biraz yaşamasını sağlamıştır.
Elbette Çarşı elbette Kapalı elbette Beşiktaş tribünleri tamamen sol dalganın etkisine girmemiştir ve etkisinde de değildir.Bir rüzgar esmiş,80 lerin ilk yarılarına kadar yer etmiş,Forza Dergiyle ete kemiğe bürünmüş,dernekle şekillenmiş ama herşey sadece rüzgarın kalıntıları olarak bugüne kalan değerler olarak elimizde kalmıştır.
Çarşıyı ve Beşiktaş taraftarını değerlendirirken nedense yazarlar çizerler tribünden olduğunu söyleyen gazeteciler Forza Dergiden bahsetmemektedir.

Devrim Doyran
26-01-2007, 18:24
provokasyon soslu kabak tadı

Özer Özçetin
26-01-2007, 18:33
hangi bölüm veya hangi yazı Devrim

Devrim Doyran
26-01-2007, 18:50
Abi özür dilerim yeterince açık değil üstteki mesajım senin yazının altında ! aman yanlış anlama :)

Bu konunun bir mayıstan beri tartışılıyor olması, hala köşe yazarlarınca ilgi çekiyor, gündemde tutuluyor olması bana kabak tadı verdi. Çarşı ve sol tribünler konusu yeterince tartışıldı ve herkes yazılanları okuduysa kendince bir sonuç çıkardı zaten. Bir mayısın yaklaşıyor olmasından mıdır nedir, tekrar gündeme getiriliyor bu konu ve '' bırakın lan bu işleri '' edasıyla yazılıp çiziliyor. Gerçi A.B.'nun önceki yazısından haberim yok ama yukarıdaki yazıda yer verdiği E.O. imzalı mektup garip geldi bana biraz.

Özer Özçetin
26-01-2007, 19:24
Ya artık inan ben de bu yazılardan sıkıldım,Adnan Bostancıoğlu yıllrdır maçlara gelen maçları kapalıdan izleyen bir yazar,onu bir şekilde anlıyorum ama bu kez de Takvim gazetesi çıktı ortaya,dün rezil tanıtımlarla Çarşıyı işlediler,aldıkları tepkiler sonucu bugünkü bölüm sanki günah çıkartır mahiyette.
Ama ben özellikle bize yakın duran isimlerin bu konuyu fazla ıstmamalarından yanayım.

Garo Deliboz
20-02-2007, 20:58
CARSI´nin sosyal ve sol icerikli cikislari türkiyenin icinde bulundugu siyasi tabloda farklibir renk aykiri ton yürekli bir durus bu yürekliligin artarak devam etmesi gerektigine inanmaktayim...Almanyada benim etrafimdaki bütün sol görüslü fenerlisi gs lisi tarafindan büyük bir sempati ve destek görmekte inanin hepsi Besiktasli olmayi düsünecek kadar etkilenmis durumda yola cikilmistir dönenler olacaktir ama inanin katilanlar cok fazla olacak cogalarak yürüyecegiz...