PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : rtük'ten sansür

Cem Ozel
02-10-2007, 18:12
Dün gece ahmet çakarı izliyordum 6pas ta. beşiktaşımızın puanlarının hakemce gaspedilmesini anlatırken bir anda rtük başkanı yayına bağlandı. canlı yayında hakemleri eleştirmemesini söyledi. hakemlerin kendilerini savunma hakkı bulunmayan insanlara eleştiri getirilmemesini ya da onların bir temsilcisilerinin stüdyoda bulunmaları gerektiğini söyledi (Selçuk Dereli'yi kastederek) bundan kısa bir süre önce ahmet çakar selçuk dereli de dahil olmak üzere 4-5 hakemi bir daha mhk başkanı olsam kapıdan içeri sokmam demişti.

oysa mhk nin ve faal futbol hakemleri derneğinin gerek kişisel gerekse avukat yolu ile kendilerini savunma hakları var. selçuk dereli de bu derneğin başkanı. şu an sessiz kalır ve ahmet çakar a yapılan bu sansür teşebbüsünü yanıtsız bırakırsak yarın gerek BJK TV'de gerekse diğer spor kanallarında hakkımızı özgürce savunacak insanların kafalarında acabalar oluşmasına zemin hazırlarız. oraları da arar ve yayını taciz ederler.

yayında futbol ile fazla ilgisi olmadığını kabul eden başkan zahid akman acaba selçuk dereli nin kaç maçını izlemiş ve yaşanan spor katliamına hangi mantıkla yaklaşmıştır ki şimdi sansüre ihtiyaç duymuştur. acaba zahid akman tff ve mhk nin avukatı mıdır ki onların bağlanması yerine kendi bağlanmıştır yayına.

http://www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx linkine tepkinizi dile getirebilirsiniz. unutmayın bugün (geçmişi ne olursa olsun) doğruları söyleyen bir insanın yanında olmazsak yarına yanımızda insan bulmakta zorlanırız. olay ahmet çakar olayı değil, beşiktaşın haklarının yendiği bir ortamda sansürcü ve yasakçı zihniyetin kendini göstermesidir.

Gokhan Yerlikaya
02-10-2007, 18:50
aksam bende izledim programı.cok dogru konustu.sözlerine baslamadan dediki.eger bugun konusursam sayın dereli beni mahkemeye verir :)
ahmet cakar konustu ben kulaklarıma inanamadım.ilk kez dogruları söledi bize karsı.sonrada büyük patronların işine gelmedi.uyardılar rtük'ü.

Derya Banu Akgul
02-10-2007, 18:58
İçinde Ahmet Çakarın adının geçtiği ve Beşiktaşın hakkını savunucu bir mail atacağım aklıma bile gelmezdi :D

Yusuf Helvaci
02-10-2007, 19:03
İçinde Ahmet Çakarın adının geçtiği ve Beşiktaşın hakkını savunucu bir mail atacağım aklıma bile gelmezdi :D

Aynen Derya :)

Simdi RTUK bizi de mahkemeye verirmis falan :D
Seyreyle ondan sonra medyayi :D

Buyrun ben bunu gonderdim. _)

Dun gece Show Tv ekranlarinda yayinlanmakta olan 6 Pas programinda Sayin Ahmet Cakar , Galatasaray Besiktas derbisinin hakemi Selcuk Dereli ile ilgili goruslerini beyan ederken RTUK Baskani Sayin Zahid Akman yayina baglanarak , Canli yayinda Ahmet cakarin hakemleri elestirmemesini , hakemlerin kendilerini savunma haklari bulunmayan ortamlarda yada kendilerinden 1 temsilcinin bulunmadigi ortamlarda elestirilmemesini istemistir. Bu durum resmen "fiili mudahale ve SANSUR dur." Bu yapilan mudahale neye dayanarak yapilmistir.? RTUK Baskani MHK ve Hakemlerin vekaletli avukati midir ? Bu yayin esnasinda aynen RTUK baskaninin baglandigi gibi Selcuk Dereli'nin , MHK baskani'nin , Faal Futbol Hakemleri Derneginin bizzat kendileri yada avukatlari veya vekil tayin ettikleri yetkililerinin yayina baglanip elestirilere cevap verme ve kendilerini savunma haklari yok mudur ? Yayinci kurulus tarafindan olayin diger tarafindaki hakem canmiasina soz hakki taninmadigi , elestirilere cevap hakki verilmedigi , yayina baglanmalari engellendigi gibi bir bilgi ve sikayet RTUK e ulasmadiysa , RTUK baskaninin bu "SANSURCU" faaliyeti nereden ihtiyac olarak ortaya cikmistir ? Yayin esnasinda futbol ile fazla ilgili olmadigini da beyan eden Sayin Zahid Akman hangi amaca hizmetle bu yayina katilmis ve ilgi alani ve gorevi olmayan tarzda fikir beyaninda bulunmustur ? Kaldi ki olayin tarafi olan hakem camiasi ve adi gecen sahislarin RTUK'e yayina baglanamadiklari ve cevap haklarini kullanamadiklari yonunde sikayetleri bile olsa , RTUK Baskaninin bu konudaki gorevi ve tavri yayinci kurulusu, olayin taraflarina da soz hakki verilmesine davet etmek ve bu konuda uyarida bulunmaktan ileri gidemez. RTUK baskani cok alakasi olmadigini beyan ettigi bir kurum ve mensuplarinin (hakem camiasi) avukatligina soyunmus izlenimi vermistir dun aksam. Kaldi ki bu yayina katilma olayi ve tarzi , futbol tarihine kara bir leke olarak gececek aciklikta hatalar yapilmis bir macin, kamuoyunda tartisilmasina ve bu konuda fikir beyanina SANSUR girisimi gibi algilanmistir tarafimizdan. RTUK Baskani Sayin Zahid Akmanin , bu fikir ve ifade ozgurlugunu kisitlamaya yonelik bence haksiz ve gereksiz girisimini esefle kiniyorum. Konunun kamuoyu onunde nedenleri ile birlikte aciklanmasini ve durumun gerekceli izahinin yapilmasini , bir "televizyon izleyicisi" olarak beklemekteyim. Boyle bir durumun izah edilmemesi durumunda diger tum spor yazar cizerlerinin , spor musabakalarinda yasanmis olan ve tum kamuoyunca gorulmus olan "gercek vakaalari" gormezden gelmeye ve elestiri yapmaktan imtina edecek vaziyete getirilmeye calisildigi izlenimi dogacaktir. Kurumunuzun ciddiyetine ve sayginligina guvencim ile yukaridaki konulara ilgi gostermenizi ve geregini arz ederim.
Saygilarimla.

Derya Banu Akgul
02-10-2007, 19:08
Yusuf Bey benimki bukadar uzun değil ama içeriği aynen böyle verirlermi bizi sizce mahkemeye :D :D versinler vermezlerse hatrım kalır _)

Cem Ozel
02-10-2007, 23:33

trajikomikmi desem, artık ne diyeceğimi bilmiyorum ama bugünleride gördük :D

Varol Özdemir
03-10-2007, 11:53
İşin acı tarafı bu yönetsel mentalite ile devam ettiğimiz takdirde gelecek günlerin daha bir karanlık olacağı kaygısında yoğunlaşıyorum.

Gerçekçi olup İmkansızı istemek istiyorum ama......

Yusuf Helvaci
03-10-2007, 14:20
Cengiz Semercioglu da konuya deginmis...

-------------------------------------------------
Cengiz SEMERCİOĞLU csemercioglu@hurriyet.com.tr

Zahid Akman’ın Ahmet Çakar’ı fırçalamaya ne hakkı var...

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Show TV’de yayınlanan 6 Pas programına bağlanmış ve yorumcu Ahmet Çakar’ı ’fırçalamış’...

Ne hakla?..

Kanalları denetlemekle görevli bir kurumun başında olması Zahid Akman’a bu hakkı veriyor mu?

Vermemeli, veremez!

RTÜK Başkanı, Ahmet Çakar’ın üslubunu beğenmemiş!

Çakar’ın hakem Selçuk Dereli’nin gıyabında ’sallamasına’ dayanamamış!..

Telefona sarılıp, yorumcuyu anında ’uyarmış’...

Demek ki bundan sonra uyarılar böyle canlı canlı olacak. Zahid Başkan spor programına bağlanacak, bir diğer RTÜK üyesi sabah programına...

Belki bir başka RTÜK üyesi de akşam bacaklarını uzatıp izlediği bir dizide beğenmediği bir şey olursa anında kanal yönetimini arayacak.

Burası muz cumhuriyeti mi?

Zahid Başkan, "Beşiktaş’ın bu maçta hakemden bir şikayeti varsa bunu hukuk yollarıyla halletmeli" demiş.

Ne güzel söylemiş.

Keşke kendisi de aynı şeyi yapsaydı:

Yorumcudan bir şikayeti varsa bunu yasal yollarla halletseydi...

RTÜK’ü çalıştırıp, izleme dairesinden kayıtları ve raporları alsaydı, kurulu toplayıp durumu oylamaya sunsaydı, çoğunluk kararı varsa programa uyarı cezası verseydi...

Zahid Başkan sadece kendi kıstaslarına göre karar alıp, anında uyguladığı için hem RTÜK üyesi çalışma arkadaşlarını yok saymıştır, hem demokratik olmayan bir yaptırıma imza atmıştır, hem de Ahmet Çakar’a ayıp etmiştir. Bunun yolu açılırsa "canlı yayın uyarılarının" sonu gelmez!

Tekrarlanmaması dileğiyle...

Sercan Hosafci
03-10-2007, 14:32
Büyük patronlar bayağı bi rahatsız oldu sanırım. Sadece Selçuk Dereli'yi sanki bu şekilde eleştirdi Ahmet Çakar,sadece sanki bu yorumları ilk defa yapıyor. Tama Beşiktaş lehine ilk defa yapıyor bunları,daha önce yaparken neredeydi R türk başkanı ? Bırakın bu ayakları.

Hakan Kirezci
03-10-2007, 14:49
RTÜK bir yana, A.Çakar diğer yana... Bu çok su kaldırabilecek bir konu. Bazı durumlarda kendini ifade edebilmek güçlüğünün kaygısıyla aklıma her geleni yazmak istemiyorum. Sansür kavramı, niteliği gereği taşıdığı hassasiyet nedeniyle uluorta ele alınabilecek konular kapsamının dışında kalıyor. Ancak gözlerden kaçan mı desem yoksa görmemezlikten mi gelinen bir hususu devre dahiline almak isterim.

Ahmet Çakar namıyla maruf şahsiyet, söylemlerini kurgularken her türlü seviye endişesinden kendini sıyırmış sadece popülaritenin, izlenebilir olabilmenin medya kanallarıyla pompalanmış en aşağılık yöntemlerine tabii olmayı marifet bellemiş bir karton figürdür. Taşları bağlarken köpekleri serbest komamak gerekmektedir.

RTÜK müş, Zahit Akman'mış beni bağlamaz. Söz konusu medya maymunun eleştirilmesinin sebeplerinden biri siz kardeşlerin belirttiği gibi Selçuk Dereli özelinden yola çıkarak, orada olmayanların arkalarından sallanması durumu dışında bir de K.H.Feldkamp'ın 70 i aşan yaşından dolayı beyinsel aktivitelerinin yetersizliği üzerine edilmiş lafların aşağılık ötesi üslubudur da. Hasbelkader doktorluk sıfatı taşıdığına inandığım bu özel imalat medya figürünün bir takım sözde tıbbi argümanları da üslubuna sos ederek, yaşı 70 leri geçmiş olanların normal olarak bunak olduğunu vurgulaması ve teknik eleştiri adı altında Kalli'nin doğal konumundan yola çıkarak belli bir yaşın üzerinde ki insanları külliyen bunak olarak nitelemesi (her ne kadar RTÜK başkanı olmasam da) beni de aynı biçimde rahatsız etmiş ve derin bir iğrenme duygusunu getirip mideme yapıştırmıştır.

Eğer bu ve benzerlerinin teknik analiz kisvesi altında ulusal medya platformunda arz-ı endam etmelerinin, işkembelerini bu tarz pisliklerini saçarak doldurmalarının engellenme taleplerine sansür adı veriliyorsa benim için makuldur.

Yusuf Helvaci
03-10-2007, 15:07
Hakan abi itirazımız A.Çakarın söylediklerinin eleştirilmesine degil RTUK başkanının , titr'ini yazdırarak canlı yayında fiili mudahalede bulunmasınadır.
Mudahalenin tarzınadır. Vatandaş Zahid Akman olarak görüş beyan etme hakkı vardır. RTUK başkanı Zahit Akman olarak ancak ve ancak görev tanımının sınırları içinde müdahaleye hakkı vardır. Bu olayda canlı yayında Beşiktaş'ın yenmiş hakkının tartışıldığı bir programda titr'ini yazdırarak , aba altından sopa göstererek müdahalesi etik ve haklı değildir.. Ahmet Çakarın uslubu konusundaki aynı iç bulantısını seninle paylaşıyorum , fakat ona bile reva degildir bu. Kaldı ki Zahid Akman durduk yere bu yaptığı davranışı yapabilecek kapasitede bir adam da değildir. Birileri dürtmese o saatte malum yerlerinde pireler uçuşmaya devam ederek uyuma halini sürdürüyor olacağına inanıyorum.

Hakan Kirezci
03-10-2007, 17:46
Bir meselenin bütün ayakları yere aynı anda basmazsa dingilder. Sevgili Yusuf, seninle ve diğer arkadaşların söyledikleriyle meselenin bir tarafında hemfikirim. Dediğim gibi; Taşları bağlayalım bağlamasına da köpekleri serbest bırakmayalım.

Söz konusu şahsın o an için Beşiktaş’ın lehine konuşuyor gibi bir izlenim vermesi bizi yanıltmasın. O pozisyonları doğru algılayabilmek için kendisinin de buyurduğu gibi hakem olmaya ve hatta insan olmaya bile gerek yoktur zaten; Eşşek olsa anlar neyin ne olduğunu.

Bu vatandaş fikir beyan etmek, analiz yapmak kisvesi altında galiz bir söylem biçimini benimsemiş, olası tepkileri bertaraf etmek için ise kendisini, mesleğini ve hatta babasını bile aşağıladığı hedefleri arasına katmaktan çekinmeyen utanmaz bir uyanıklık sergilemekten çekinmemektedir.

“Fikirlerine katılmıyorum ama onları serbestçe ifade edebilme özgürlüğün için canımı veririm” anlayışı kişisel olarak çok uzak olduğum bir anlayış olmasına karşın yine de tartışılmaya değer bulduğum kalitede bir deyiştir. Ancak; Çiçek bahçesini gübrelemenin yararını savunurken çiçeklerin pislikle kaplanmasına da göz yumulmamalı diye düşünüyorum.

Gözden kaçırılmaması gereken husus, sansür kavramına karşı tavır alırken neleri savunur göründüğümüz tehlikesine karşı da dikkatli olunması gereğidir, yoksa RTÜK başkanının davranış biçimi ve konuya yaklaşımında ki art niyet zaten eşyanın tabiatına son derece uygun davranışlardır.

Söz konusu tehditkar uslubu Ahmet Çakar'a bile reva görmemen senin Beşiktaş'lılığından kaynaklanan özel bir durumdur. Ama daha geniş bir açıdan bakıldığında ise bunların tamamı hiç kimseye reva değildir.

Cem Ozel
04-10-2007, 04:12
hakan abi, ortada bir yanlış anlama varsa düzeltmek isterim. burada amacımız zaten ahmet çakarı yaptığı yorumları savunmak asla değil ama günahı ile sevabı ile beşiktaşın hakkı yendiği anlatılırken yayına Rtük başkanın bağlanması ve benim sansür olarak adlandırdığım uyarılarını yapması dikkatimi çekti. zaten yazımdada belirtmiştim olay ahmet çakar olayı değil, beşiktaşın haklarının yendiği bir ortamda sansürcü ve yasakçı zihniyetin -ki futbol ile uzaktan yakından alakası olmayan bir kurumdan- kendini göstermesidir.

Hakan Kirezci
04-10-2007, 15:18
Ben bu adama çok sinirlendiğim için belki de meseleye sizin berraklığınızda bakamamış olabilirim; Söylediklerinizi anlamadığımdan değil.
Sonuç olarak elbette ki sizler de tepkilerinizde sonuna kadar haklısınız. Neyse, kusuruma bakmayın artık. Kızgınlıktan ağzıma geleni söylemişim ama söyleyene değil söyletene bak derler ya hani...

Isık Gucu
05-10-2007, 02:18
Sayın Akman adeta "ısmarlama" bir katılım gerçekleştirdi.Gecenin yarısı, çok ahlaklı Türkiye medyasını yaralayan,bu ahlaksız konuşma sıkıntı yaratmış.Nedirfarklı olan derseniz?Ahmet Çakar her zaman ki gibiydi..Oraya,buraya o klasik üslubuyla taş atıyordu.Lakin taş "Beşiktaş ın hakkı bu seoz yeniliyor" şeklinde bir sekme gerçekleştirince 5dakika sonra zabıta olaya el attıbir iki mırıldanmadan sonra "Selçuk Dereli burda yok eleştiremezsiniz" tarzı saçmalayıp,biz denetleyiciyiz,koruyucuyuz,hukkuka bağlıyız tarzında destek sağlayayım istedi.Şunu anlamadım :Konuşması yasaklanan fakat eylemleri ile doğrudan sonuçyaratbilecek olan hakemleri eleştirmek neden yasak olsun ki,nerede yazar bu?Oh ne ala..Vay hukuk devleti vay..Yok ben üslubuna takıntılıyım diyorsa ,bu adam senlerdir tv de ve senelerdir aynı,o konu üzerine denk gelmesi(!) manidar oldu...Kısacası sipariş teslim edildi sanırım