PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğru Türkçe sözlüğü...

Hakan Kirezci
10-10-2007, 01:20
Yazarken kullandığımız bazı kelime veya deyimlerde sıklıkla yapılan hataları burada düzeltelim istiyorum. Özellikle genç arkadaşlar, Osmanlıca'dan günümüze sarkan kelimeleri kullanırken doğal olarak ve rahatlıkla hata yapabiliyorlar. Rastladıklarım arasında fahiş olarak gördüklerimi özel mesajla düzeltmeye çalıştım ama buraya yazarsak herkes yararlanır diye düşündüm. Zamanla burası sözlük kıvamına gelirse yazarken el altında hazır bir başvuru kaynağı olarak hizmet verebilir.

Ben ilk aklıma gelenlerle başlayayım.

Tevazuu............. Alçakgönüllülük
Mütevazı............ Alçakgönüllü
Mütevazi............ Paralel (Özellikle buna dikkat çekmek isterim. Son harf "i" olursa anlam bu şekilde değişiyor.)
Muhatap............ Hitabedilen kimse; Sözünüzü söylediğiniz kişi(Bu kelime de sıklıkla "Muatap,maatap" gibi kullanılıyor.)
Bir de deyim var çok yanlış kullanılan. Deyimin aslı şu; "Kanına ekmek doğramak"

Anlamı çok açık bir şekilde birinin yaşamsal bir unsurunu yok etmek ya da engellemek olan bu deyiş, gazete yazarları tarafından bile yanlış olarak "Ekmeğime kan doğradı" ve benzeri biçimde kullanılmakta ve can sıkmakta tabii.
Kanın nesini doğruyorsun birader? Önce pıhtılaşmasını mı bekliyorsun anlamadım ki.
Bir hatalı kullanım da "Teşrik-i mesai" Birlikte çalışma, ya da herhangi bir eylemde birlikte bulunma anlamında ki bu tamlama hatalı olarak "Teşvik-i mesai" olarak kullanılmakta ki hiçbir anlamı yoktur.

Bu arada bu konuda ki soruları da buraya yöneltebilirsek mutlaka bilgisi olan bir arkadaş cevap verecektir.

Neyse... Ben gördükçe bu başlığı güncelleyeceğim. Duyarlı arkadaşların katkılarını esirgememesi dileğiyle...

Hakan Kirezci
30-10-2007, 16:53
Tribün (doğru)=Türbün(yanlış)

Hakan Kirezci
03-11-2007, 10:57
İhtilaf= Ayrılık, anlaşmazlık, aykırılık, uyuşmazlık (kök)
Muhalefet= Bir tutuma, bir görüşe, bir davranışa karşı olma durumu, aykırılık.
Muhalif= Karşı olan (İsim)
Muhalif(doğru).....Mualif (Yanlış)

Özer Özçetin
03-11-2007, 11:33
Hakan hocam bu sözcükler aynı kökenden geldiği için çözümü sessiz harflerle kolay oluyor
Müteşebbüs,teşebbüs gibi.....İhtilaf muhalifte anlam olarak aynı şeylere çıkıyor....
Kelimenin başına mü mu gelince yapan eden anlamı içeriyor.....