PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CERN Deneyi

Cem Ozel
10-09-2008, 02:49
Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma merkezi CERN (avrupa nukleer arastirma organizasyonu) uzun süredir beklenen LHC deneyi için start verildi. İki bin ton ağırlığındaki devasa mıknatıs, Fransa-İsviçre sınırının 100 metre altından geçen 27 kilometre uzunluğundaki tünele yerleştirilecek.

Mıknatısın CERN'e ait tünele yerleştirilmesi işlemi sabahın erken saatlerinde başladı. İşlem, hiçbir sorun çıkmazsa yaklaşık 11 saat sürecek.

Peki bu deney neyi amaçlıyor ?

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) isimli parçacık hızlandırıcısında, atom çekirdeğindeki protonlar çok yüksek enerjiyle çarpıştırılacak. Şimdiye kadar inşa edilen en büyük ve en yüksek enerjili parçacık hızlandırıcısı olan LHC’deki çarpışma sonucunda ortaya çıkacak parçacıkların evrenin işleyişindeki rolleri incelenecek.

LHC’de protonlar, tünelin çevresine de yerleştirilen süper iletken mıknatıs parçaları tarafından yönlendirilecek. Böylece zıt yönlerde dönen iki proton ışını üretilecek. Bilim dünyası, çarpışmalar sonunda şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni parçacıkların açığa çıkmasını bekliyor. Deney, evrenin başlangıcını oluşturan "Büyük Patlama"dan (Big Bang) sonra ortaya çıkan büyük enerji yoğunluğunu tekrar yaratarak parçacıkların yine ortaya çıkmasını sağlayacak. Böylece fizik modellerinin temelini oluşturan ve parçacıklara kütle özelliğini veren "Higgs" parçacığı da tekrar ortaya çıkarılıp gözlemlenebilecek. CERN, 12 Avrupa ülkesi tarafından 1954 yılında kurulan ilk parçacık araştırma laboratuvarı.

*uçandaire.org

benim ilgimi çeken ise;

çarpışmaların etkisi ile mikro boyutta karadeliklerin oluşacağı, saniyeden kısa bir surede bir oda buyukluğune ulaşıp atmosferi ve büyüdükçede dünyayı içine çekebilecek olması ihtimali. eğer dünyayı içine çekerse ve biz ölmez isek zamanda yolculuk yapmış olabilecekmiyiz yada neler olabilir.

Safak Batman
10-09-2008, 08:56
karadelik oluşsa bile türk milletine bişey olmaz kimse korkmasın.neyi içine çekiyomuş o öyleee? deliğe meliğe verecek bir çakıltaşımız bile yok bizim.

Namik Kartaloglu
10-09-2008, 09:45
Adam bakkala gitmis Sigara alacak Paketin ustunde Sigara spermieleri ÖLDURUR! yazisini okuyunca sigarayi bakkalin yuzune firlatarak.
Normal Öldurenlerinden yokmu?der. Safakin cevabi da o misal iste:D
Delik melik le isimiz olmaz, baska bir arastirma haberi veriniz.

Murat Aru
10-09-2008, 10:21
Cem, Yalova Lisesindeki malum Dinkültürü ve Ahlak hocamız geldi aklıma.
Sonra O hoca Yalova İmam Hatip Lisesine Müdür olmuş idi, Hocamızın özelliği,
Sınıfa girdiğinde Kızla erkek öğrencileri aynı sırada otururken gördüğünde kendinden ğeçip defterini kalemini gözlüğünü atması idi, ben onun kadar numaradan kendinden geçen adam görmedim tam bir sanatcıydı.

Şimdi malum hocamızın Yalova Lisesinin Lise 3 sınıfında söylediği sözü buraya yazıyorum....

Forumdan ve Tüm Evrenden Özür diliyerek....

Dedim ama yazamadım!!!!!

Kısa yazayım anlayan tamamlasın, "Ak .... varken Kara ..... günahtır."

Umit Bayezit
10-09-2008, 13:49
gece dikkatle izledim bir çok programı

kara delikle alakalı bir çok uzman!!! yok canım yok olmaz öyle şey derken nedense gülümsemesi düşüyordu

bu kadar sakat mevzulara girmeye başladıya bilim haydi hayırlısı bakalım
bu yol nereye gider bilinmez

haydi diyelimki büyüdü malum delik zaman yolculuğu fantezisi nereden çıktı

cem haydi gittik her taraf homohabilis nasıl iletişim kuracağız haydi kurduk bırak o taşlarla uğraşmayı al sana çakmak desen tarih değişecek (mi)
dönüş nasıl olacak ben buraya takıldım
sen vakit varken burada anlatta orada tabletle neyin uğraşmayalım

Sezen Gunduzalp
10-09-2008, 14:04
Protonlar gönderilmiş çarpışma bir ay sonra sonuçlar 2009 ortasında en az bi sene rahatız :D :D

Deniz Özdemir
10-09-2008, 14:05
Protonlar gönderilmiş çarpışma bir ay sonra sonuçlar 2009 ortasında en az bi sene rahatız :D :D

ohh ohh sevindim buna.şimdilik rahatız ne güzel:D _)

Turgut Eren
10-09-2008, 14:26
zındıklar dünyanın dengesini bozacaklar _) eühüeh

Hakan Kirezci
10-09-2008, 14:58
Bu deneyin maliyeti 2 milyar dolar.
Pekin olimpiyatlarının Çin'e maliyeti 42 milyar dolar.
Açılış ve kapanış törenlerinde yakılan havai fişeklerin maliyeti 1.2 milyar dolar.
Microsoftun 1 haftalık net karının yeryüzündeki açlık sorununu 1 ay için halledeceğini...
1 aylık net karının ise (rakam büyüyünce kalıcı yatırımlar yapılabileceği hesabıyla) tamamen ortadan kaldıracağını kim biliyor?
Sizin yapacağınız sporun daaa...
Bilimsel deneylerinizin deeee...
Yedi sülalenizin deeee...
(La havle vela kuvvete Allah-ül aziiim)

Barış Şahinler
10-09-2008, 15:58
KaraDeliğe bir girip bakmak lazım , "arkadaşa bakıyoorduk da hemen çıkıcazz" dersek yuttura bilme ihtimalimiz var mı?
Merak ettim.

Bu delik bizi yutuyorsa nereye götürüyor.
Götürdüğü yerde çicekler börtü böcekler var mı?

Ismail Hakki Demirel
10-09-2008, 17:53
dünyanın tek sorunu buya anasını satayım...içinde boğulun o deliğin inş.

Cem Ozel
24-09-2008, 13:47
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) sözcüsü James Gillies, 27 kilometrelik dev Büyük Hadron Çarpıştırıcısı tünelinde meydana gelen arızanın onarımının planlanandan uzun süreceğini açıkladı. Gillies, Kasım ayında planlanan olağan kış dönemi kapatmasının devreye gireceğini belirtti.

Arızalanan tünelde uzmanların onarıma başlayabilmeleri için ısının mutlak sıfır düzeyinden olağan düzeylere yükseltileceğini belirten sözcü, bu ısınma sürecinin haftalar alacağını belirtti.

Sözcü Gillies, onarımın ardından deneylere başlanması için çarpıştırıcının yeniden soğutulmasının gerekeceğini, soğutmanın da en az 1 ayı bulacağını, dolayısıyla onarımlar nedeniyle Kasım’ın ortalarına kadar kapalı kalacağını söyledi. Gillies, Kasım ortasında da olağan kış arasının başlayacağını ifade etti.

CERN’de deneyler ancak gelecek yıl ilkbaharda başlayabilecek.

Umit Bayezit
24-09-2008, 19:59
Bu deneyin maliyeti 2 milyar dolar.
Pekin olimpiyatlarının Çin'e maliyeti 42 milyar dolar.
Açılış ve kapanış törenlerinde yakılan havai fişeklerin maliyeti 1.2 milyar dolar.
Microsoftun 1 haftalık net karının yeryüzündeki açlık sorununu 1 ay için halledeceğini...
1 aylık net karının ise (rakam büyüyünce kalıcı yatırımlar yapılabileceği hesabıyla) tamamen ortadan kaldıracağını kim biliyor?
Sizin yapacağınız sporun daaa...
Bilimsel deneylerinizin deeee...
Yedi sülalenizin deeee...
(La havle vela kuvvete Allah-ül aziiim)

üstad harika bir noktaya parmak basmışsın müsadenle birkaç ekleme yapmak istiyorum

evcil hayvan bakımı için harcanan para/yıl 15 mlyr dolar, dondurmaya verilen para/yıl 14 mlyr dolar

dünya üzerindeki açlığın giderilmesinin faturasıysa bunlardan daha az

sivrisinek saz misali...

Umit Bayezit
24-09-2008, 20:00
hararetmi yapmış? :D

Deniz Akkuş
24-09-2008, 20:33
herşeyin genetiği ile oynanan şu dünyada çok daha kötüye giden günlerde yaşamak istemem açıkçası... ve yukarıda verilen parasal değerlerin demkki dünya için güzel birşeylere kullanmaması kasıtlı oluyor bu tür şeyleri gördükçe okudukça bunları anlıyorum..

dünyayla uğraşmayın bırakın kendi haline