PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dario Moreno'suz 40 yıl

Hakan Kirezci
19-11-2008, 16:11
İzmir delikanlısı yürüyor Kordon'da, tutturmuş bir ıslık, İzmir'i seyrediyor.
Ve başlıyor birden mırıldanmaya; Canım dilber şehir, eşsiz sevgili İzmir...
Sonra hoş tınılı, duygu yüklü Napoliten şarkılar yükseliyor...”
İzmir konumu, halkı, duruşu ve yasayış biçimiyle, kendine has özellikleri ile diğer şehirlere nazaran hep farklı olmuş, yaşanmıştır.
Mütevazilik ve alafranga yaşam hakimdir Cumhuriyet dönemi İzmir'inde.
Bu zamanların neşeli simalarından biri de Dario Moreno'dur.
Ülkemizde çok sevilen, şarkıları dillerden düşmeyen usta yorumcu Dario Moreno'nun kariyeri boyunca yorumladığı en iyi şarkılarından oluşan 'Dario Moreno'suz 40 yıl', Odeon etiketiyle piyasaya çıktı.
İzmir'de doğmuş, İzmir'de büyümüş, tam bir İzmir aşığı olan, 1 Aralık 1968'de kaybettiğimiz efsane yorumcunun ölümünün 40. yılına da tekabül eden albüm, Kasım ayı itibariyle müzik marketlerdeki raflarda yerini aldı.
Ülkemizde daha önce hiç bir CD'si yayınlanmamış olan sanatçının; Türkçe, Fransızca ve İspanyolca toplam 21 şarkıdan oluşan 'İstanbul'un Kızları', 'Sarı Kanaryam', 'Deniz ve Mehtap' ve 'J'ai ma tete qui tourne' gibi eşsiz şarkıları bir araya getiren albümü dinlediğinizde keyifli bir nostalji yolculuk yaşamaya hazırlıklı olun...
O tatlı sesi duyduğunuzda bu Moreno'nun 'Özel'ini de bilin istedim.
Dario Moreno'yu fanatik bir İzmirli ve bu toprakların insanı yapan en ilginç hareketlerinden biridir bu olay.
1968'de Paris'te düzenlenen Latin Amerikan Şarkıları Festivali.
Moreno, Fransa adına yarıştırılmış ve birinci seçildiğinde göndere Fransız bayrağı çekilmek istenmiştir.
O anda olaya derhal müdahale eden Dario Moreno, göğsünden Türk Bayrağı çıkartarak, 'Ben Türk'üm ve İzmirliyim' cümlesiyle günlerce Avrupa basınında konuşulan isim olmuştur.
"İzmir, tatlı ve sevgili şehrim... Bir gün şayet senden uzakta ölürsem, Beni sana getirsinler...
Fakat mezarıma götürürlerken, 'Öldü' demesinler, ‘Uyuyor' desinler koynunda...
Tatlı İzmir'im...”
Moreno, 1 Aralık 1968 günü vefat ettiğinde, İzmir'e defin vasiyetine rağmen, annesi Madam Roza oğlunu İsrail-Holon kenti mezarlığına defnetmiştir.
(Saadet ÖZCAN)

Neyzen Ünal
20-11-2008, 23:46
nasıl unutulur DARİO MORENO heleki o eşsiz yorumu deniz ve mehtap andılar seni neredesin?

hakan dostum ben hala trt radyoda izmirden yapılan gece yayınlarında tesadüf ederim bu ustanın yorumlarına.

fakat vasiyetini bilmiyordum.
üzücü olan şudurki annesi neden oğlunun vasiyetini dinlememiş.
ne rahat uyuyacaktı güzel izmirde.
maalesef bence annesi madam ROZA öldürmüş oluyor oğlunu.

Emre Yüksel
21-11-2008, 14:32
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b9/DarioMorenoSokağı.jpg

Deniz ve Mehtap andılar seni ; neredesin ?

Hakan Kirezci
21-11-2008, 16:54
Bilmeyenler için bir detay; Arkada pembe renkli görünen yüksek dar bina tarihi asansördür. Eskiden üst caddeye aşağı caddeden çıkmak için kullanılırdı. Şimdi altı restoran.

Emre Yüksel
21-11-2008, 17:05
http://www.math.umn.edu/~alayont/turkiye/ege/asansor.jpg

Hakan abinin bahsettiği restoran..