Orijinalini görmek için tıklayınız : Modern Futbol
Ercan Kartal
21-02-2009, 16:47
Arkadaslar benim futbol bilgim kistili oyuzden hem sorayim hem tartisalim istedim
1 bir takimin ideal 11 zorunlulugu varmidir ? ideal 11 baskisi kuran spor yazarlarimiz bu konuda gercekten moderniteyi mi temsil etmektedir ?
2 Bir takim her hafta farkli bir taktikle oynamasi normalmidir ? buyuk takim tabir edilenlerin, sabit bir taktigi olmasi zorunlu, digerlerinin buna uymasimi gerekir ?
3 Saha parselasyonuna uymayan iyi bir futbolcu olmasi ,teknik direktorun neyi yapmasini gerektirir
Hakan Kirezci
21-02-2009, 17:27
Hazır seninle başbaşayken ben başlayayım kendi düşüncelerimi aktarmaya sonra arkası gelir nasıl olsa.
Senin durumun futbol bilgisizliğinden çok ipe nasıl çıkarız diyen maymunun durumuna uyuyor.
1-Bir takimin ideal 11 zorunluluğu var mıdır?
Ben bir takımın ideal 18 hatta 24 ü olması gerektiğine inanırım.
Bir otomobilin stepne lastik bulundurma zorunluluğu var mıdır? Vardır. Stepne lastiği taktığın zaman otomobilin performansında bir farklılık olmuyorsa ideali 5 lastiktir demek ki. Mantık bende bu. Takımı oyuncu doldurup sonra bunları nasıl oynatacağım derdine düşmektense takımın hedeflerine ve genetiğine uygun bir oyun tarzını şablon olarak belirleyip ona göre oyuncu montajı olması gerektiğine inanırım. Örneğin bizim takımın taraftarı ve tarihiyle ortak profili yıldız oyuncuya prim vermeyen, mücadelesini hakkıyla verip alacağı sonucu rakibinin kendisine oranla göstereceği performansla doğru orantılı olarak alabilen bir takım olmasıdır. Bizde akciğer mi daha önemli kalp mi, yoksa böbrekler olmazsa olmaz mı gibi salak muhabbetler olmamalıdır.
Spor yazarlarının baskıları konusu ilgi ve hitap alanımın dışında kaldığından üzerinde dahi durmuyorum.
2-Bir takım her hafta farklı bir taktikle oynaması normal midir? Büyük takım tabir edilenlerin, sabit bir taktiği olması zorunlu, diğerlerinin buna uyması mı gerekir ?
Strateji dehası Lin Piao der ki; Strateji bir kütüktür. Yatağına oturtabilmeniz için orasından burasından küçük çentikler atmanız, bazı yerlerini oymanız gerekebilir ki işte bu çentik ve oyuklara biz taktik diyoruz. (Sen bunları 1977 ayrışmasından iyi hatırlarsın Ercan:) ) Büyük takımın stratejisi de sabittir. Elbette ki diyalektik bize zaman mekan koşullarına göre taktik hareketliliği dayatır ve o an ki hedefin, mevcut koşulların, rakibin ve diğer tüm somut koşulların somut tahliline göre stratejini yatması gereken yatağa oturtmak amacıyla çentik oyuk atabilirsin. Sabit bir taktik sözkonusu bile olamaz yeter ki taktik dediğin şey stratejinin kendisi olmasın.
3- Saha parselasyonuna uymayan iyi bir futbolcu olması ,teknik direktörün neyi yapmasını gerektirir?
Mantık olarak o iyi bir futbolcu değildir demek ki. İyi göreceli bir kavram eğer yukarıda dediklerim doğrultusunda hareket eden bir takım varsa. Yoksa emekli bir top cambazını olmazsa olmaz olarak görmeye başlarsın ki o zaman iyi bir takımın değil iyi bir oyuncun olur. Tercih hocanın.
Ertan Eylem
21-02-2009, 23:05
İdeal tarafar varmıdır, ya da ideal teknik adam ya da ideal yazar-çizer takımı,ideal stadyum , ideal federasyon, ideal hakemler,ideal başkan, ideal ....
Herkesin ideal anlayışı doğaldırki farklıdır.Gordon Metin Tekin i kadro dışı bıraktığı zamanki psikolojimi düşünüyorum Gordon u boğabilirdim inanın ama dedim ya herkesin ideali kendince en ideali...
vBulletin v3.6.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.