Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünya "Pi" günü
Hakan Kirezci
15-03-2009, 17:42
Matematiğin harika çocuğu, denklemlerin bıçkın delikanlısı, Sinüs'ün ranza arkadaşı, Cosinüs'ün badisi, trigonometrinin belkemiği olan Pi, işaret diliyle Π, esasen bir çemberin çevresinin, aynı çemberin çapına oranına denk geliyor.
Ancak matematikle ilgili olan bilim dallarında ve mühendislikte bu kadar sık kullanılmasının sebebi, "birim çember" olarak adlandırılan ve yarıçapı 1 birim olan bir hayali çemberin kendisine eşlik etmesi. Bu durumda çemberin çevresi 2Π oluyor ve çember, silindir ve küreyle ilgili bildiğiniz tüm çevre, hacim ve alan formüllerinin de temeli tam olarak buna dayanıyor.
Einstein'ın Doğum Günü
Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinde bile kendine yer bulan Pi, ilginç bir tesadüf eseri aynı zamanda büyük fizikçinin doğum gününe denk geliyor. Yani bugün aynı zamanda Einstein'ın doğum günü.
3,14159... şeklinde başlayıp sonsuza kadar giden Pi, yaklaşık olarak 22/7'nin ondalıklı sistemde gösterimini temsil ediyor. Dolayısıyla bugün, yani 14 Mart saat 1.59'da(3,14159), kendi iç dünyanızda yolculuğa çıkabileceğiniz kısa ama değerli bir Pi anı yaşayabilirsiniz.
Buket Yıldız
17-03-2009, 00:39
Einstein deyince bi ahhhh çekesim geldi valla :D hayatta olcaktı varyaaa...
Cem Ozel
17-03-2009, 11:00
sanırım piramitlerin yapımında da pi sayısı kullanılmış.
Hakan Kirezci
17-03-2009, 12:26
Düzlem geometrinin ortaya çıkışı Eski Mısır zaten.
Nil taşmalarından sonra kaybolan arazi sınırlarının tesbiti için zorunlu olarak düzlem geometrinin kurallarını bulmuş arkadaşlar.
Emre Yüksel
17-03-2009, 17:36
Burdan pi sayısını bulanlara ve tüm matematikçilere sesleniyorum :D ...
şaka maka herşey matematik üzerine kurulu..
köprüler,yollar, bilgisayar v.s ...
analım bir kez daha...
Ercan Kartal
19-03-2009, 16:25
bu konu acilmisken iki kucuk anidan bahsedecegim
kucukken evin bahcesinde anamin un elemek icin kullandigi elegin capini olcup oyun oynarken dayanamayip o elegi kirip duz hale getirdigimi cikanida oranladigimda 3.14 yakaladigimi hatirliyorum kendimi bilim adami zannetmem bu olayi enisteme anlatmam ile bitmisti
yillar sonra hic bir sekilde ders calismayan ben, bir dayanim ve mukavvemet dersinde sorudan cevapi bulmus ama arada olmasi gerekn formulu sinav sirasinda icat etmistim . bu formul lami teoremiydi cok da basit herkez de buluyormus aslinda
o gunden sonra kendimi dunyaya 2-3 yuzyil kadar gec gelmisbir bilim adami ilan ettim :)
Hakan Kirezci
14-03-2010, 22:50
Bugün (14 Mart) Dünya Pi günü.
Yani 3. ayın 14 ü
Pi sayısı
Pi (p) sayısı bir çemberin çevresinin çapına oranını veren Pi’nin sembolü olan "p", Yunan al!!!!sinin 16. harfi olup, o dildeki çevre kelimesinin (periometron) ilk harfidir. M.Ö 1650 yılında, Eski Mısır’da yazılmış Rhind Papirüsü’nde bahsi geçiyor. Pi denilmiyor, ancak çevrenin çapa oranındaki o sabiti biliniyor. P simgesinin şu andaki anlamı ile sürekli kullanılışının tarihi 250 yıl öncesine kadar dayanıyor.
Aynı zamanda Einstein’ın doğum günü de 3/14. Dünya bilim çevreleri, özellikle bilime gönül vermiş gençler, çeşitli aktivitelerle bu günü kutluyor.
Ben buna kendi aramda Parasız İnsanın kısaltması da diyorum.
Bu vesileyle bütün Pİ lerin gününü kutluyorum.
Ali Savasan
14-03-2010, 22:59
Einstein'ı sevmiyorum. Savaş karşıtı söylemler verip sonra gidip atom bombası çalışmalarında bulunması hep o insana karşı bir adım soğuk durmama yol açmıştır. Savaş aptalca derken sonra gidip atom bombası keşfi yapması ilginçtir.
İş pi 'ye gelince çocukluğumdan beri haz etmediğim bir sayıyken şimdi mühendislikte en yakın dostumuz oldu:) Doğum gününü kutlar ellerinden öperim.
Akin Akoglan
14-03-2010, 23:48
Bende tam bölünemeyen bütün sayıları hiç sevmiyorum
Umit Bayezit
15-03-2010, 13:41
Pİ günü hatrına güzel bir OYUN
aslında bir IQ test sorusu
4 farklı cevabı var sorunun
1.ilkokul
2.ortaokul
3.lise
4.üniversite
zeka zeviyeleri olarak adlandırılmış
cevaplara ilk vereceğiniz sonuç seviyenizi belli edecek
değerlendirme sonuçları bende saklı
(şekildeki yada işlemdeki her ne derseniz mantıksızlığı (22/7=11) altta gösterilen kırmızı renkli ekstra çöpün yardımıyla (kibrit çöpleriyle yapabilirsiniz. şeklin aslıda odur. daha rahat görmenizi sağlayabilir) mantıklı hale getirmeniz gerekiyor soru budur)
SORU
http://i1003.hizliresim.com/2010/3/15/2978.bmp (http://urlal.com/dqqf)
Pİ günü hatrına lise seviyesi olarak adlandırılan cevap aşağıdadır
http://i1003.hizliresim.com/2010/3/15/2905.bmp (http://urlal.com/dqqf)
diğer üç mantıklı sonucu arıyoruz. haydi bakalım kolay gele :)
Muhsin Ogretme
15-03-2010, 15:47
Bitmez bu pi gunu; bitmemesi lazim yani ;)
Ali (Savasan) - Einstein'in atom bombasinin yapimindaki roluyle ilgili:
Einstein ve bir cok bilim insaninin korkusu Nazi Almanya'sinin nukleer fizyonu gerceklestirmis olmasi ve kontrolsuz fizyonun tahrip gucu yuksek bir bombada kullanilabilecek olmasiydi. Macar fizikci Leo Szilard, bu teknoloji Hitler'in eline gecmesin diye cok caba harcamisti. Bilimsel bir bulgu olan nukleer fizyonun, dunyanin icinde bulundugu o kosullarda, saklanmasi gerektigini dusundu. Ama engel olamadi, Ocak 1939'ta fizyonun detaylari aciklandi. Almanya, isgalindeki Cekoslavakya'dan uranyum cikisini yasaklayinca ortalik karisti. Szilard ve bir cok bilimci Almanya'nin atom bombasini yapmaya basladigini dusundu. Roosevelt'e yazilan iki mektupda Einstein'in imzasi var. Ozetle, Hitler'in uranyum kullanarak yapabilecegi bombadan ve bunun tehlikelerinden bahseden bir mektup. Einstein bundan baska hic bir sekilde Manhattan Project'e katilmamistir. Dahasi, Almanya'nin bombasinin olmadigi anlasildiginda "If I had known that the Germans would not succeed in constructing the bomb, I would never have lifted a finger." [Eger Almanlarin atom bombasi yapmayi basaramayacaklarini bilseydim, {mektuplari yazmak icin} parmagimi bile kaldirmazdim] demistir. Almanya'nin bombasinin olmadigi kesinlesmesine ragmen ABD askeri yetkilileri "elimizde boyle bir silah varsa elbette kullanacagiz" demistir. 1945'te Szilard Einstein'in kapisini tekrar calmis ve ABD'nin bombayi kullanma olasiligindan duydugu kaygiyi dile getirmistir. Eisntein'dan Roosevelt'e gonderilen bir baska mektupta bombanin kullanilmamasi gerektigi keskin bir dille anlatilmisti. Roosevelt oldugunde mektup masasinda ve acilmamis bir sekildeydi. Truman ise sadece o mektuba degil bombanin kullanilmamasi gerektigini anlatmaya calisan tum bilimcilere ilgi gostermemeyi tercih edecek kadar mesguldu. 1945 yilinda New York Times'da cikan yazisinda Einstein Roosevelt'in yakin bir gecmiste sarfettigi su sozleri hatirlatti "We are faced with the pre-eminent fact that if civilisation is to survive we must cultivate the science of human relationship - the ability of peoples of all kinds to live together and work together in the same world, at peace." [Herseyden daha onde ve onemli olan bir gercekle karsi karsiyayiz: eger medeniyet devam edecekse, tum halklarin ayni yerkurede baris icinde ver birlikte calisma ve yasayabilme becerisi demek olan insan iliskilerinin bilimi uzerinde calismali ve onu iyi anlamaliyiz.] Einstein bu alintidan sonra yazisina soyle devam eder: "we have learned, and paid an awful price to learn, that living and working together can be done in one way only - under law. Unless it prevails, and unless by common struggle we are capable of new ways of thinking, mankind is doomed." [Birlikte calismak ve yasamanin sadece ve sadece hukuk duzeniyle mumkun oldugu ogrendik, ve ogrenirken de cok aci bedeller odedik. Ortak bir cabayla yeni bicimlerde, yeni dusunme yollari gelistiremezsek ve insanlik bir sekilde galip gelmezse, insan irki tukenmeye mahkumdur] Einstein sunu da soylemistir, "I have always condemned the use of the atomic bomb against Japan." [Japonya'ya karsi atom bombasinin kullanilmasini her zaman yanlis bulmusumdur.] (Otto Nathan & Heinz Norden, editors, "Einstein on Peace", pg. 589). Su sozu de onemli: "I made one great mistake in my life... when I signed the letter to President Roosevelt recommending that atom bombs be made; but there was some justification - the danger that the Germans would make them." (Ronald Clark, Einstein: The Life and Times, pg. 752). [Hayatimda cok buyuk bir hata yaptim... baskan Roosevelt'e gonderilen, atom bombasinin yapilmasini tavsiye eden mektuba imza attim. Fakat hakli gosterecek neden suydu: bombayi Almanlar yapabilirdi]. Cok ilginc bir durumdur Einstein'in yasadiklari. Sahsen Einstein'i sorumlu veya suclu bulmuyorum.
Ali Savasan
15-03-2010, 19:00
İş sadece bombada değildir. Anlattığın şeyin varlığını biliyordum abi. Ancak Einstein'ın aslında bir hırsız hatta neredeyse kafasız diye nitelendirilecek bir adam olmasıyla ilgilide derin düşüncelerim var. Bununla ilgili şeyleri derleyip paylaşmaya çalışacağım yakın zamanda :)
Muhsin Ogretme
15-03-2010, 19:15
İş sadece bombada değildir. Anlattığın şeyin varlığını biliyordum abi. Ancak Einstein'ın aslında bir hırsız hatta neredeyse kafasız diye nitelendirilecek bir adam olmasıyla ilgilide derin düşüncelerim var. Bununla ilgili şeyleri derleyip paylaşmaya çalışacağım yakın zamanda :)
Tamamdir Ali, bekliyorum yazini.
Ali Savasan
18-03-2010, 21:21
Biraz geç oldu kusura bakmayın. Ancak internet ortamında aradığım dosyaları bulamadım. Sizler okumayı seven abilerimize isimler vereyim yardımcı olsun diye düşündüm. Rutherford ve Einstein'ın görelilik kuramı hakkındaki tartışmaları. Bunu baz alan kitaplar var. Kitaplarım memlekette olduğu için tam net hatırlayamıyorum biraz süre geçti ancak kitap isimlerinide vereceğim. Yakın zamanda görelilik kuramı Bilim ve Ütopya dergisinde işlendi ancak tutarsız ve yanlı bir dergi olan bu dergi Einstein'ı destekliyordu halbuki Rutherford Einstein'ın inanılmaz matematik hatalarını ispatlıyor.
Çok yardımcı olamadım kusura bakmayın. Bu internet denen meret maşallah sırf adulttan oluşuyor yararlı bilgiyi bulmak baya zor oluyor.
vBulletin v3.6.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.