PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zaman Gazetesi'nin Zaman ve Bilgi Hatalı Haberi

Erdem Can
09-03-2007, 02:47
Yazı Beşiktas.net forumundan alınmıştır. Sayın Emin Ulaş'a duyarlılığından dolayı teşekkürler. Beşiktaş taraftarı futbolu bilir, geçmişini unutmaz, gündemdem uzak kalmaz, zaman zaman haberci geçinenlerin yaptığı üstün körü haberlere arşivlik kapaklar yapar. Emin Bey'in yazısını aynen aktarıyorum.

Üye : Emin Ulaş Tarih : 2007-03-09 Saat : 01:33:27

Öncelikle tüm Beşiktaşlı dostlara merhaba. Her ne kadar burada sık yazamasam da yazılanları takip etmeye çalışıyorum. Vakit buldukça da yazmaya çalışıyorum.
Hepimizin en çok yakındığı meselelerin başında, medyanın bize karşı olan yanlı, önyargılı ve taraflı tutumu geliyor. Bu olayı kimisi az kimisi delirtecek derecede abartılı yapıyor ve bunu resmen, tarafsızlığı bırakın, bir kulüp holiganı derecesinde yapıyor.Aslında bu olayı sadece sporla sınırlı tutmak yanlış olur. Genel olarak da yapılan haberlerde hep bi taraf olma, haberi olduğu gibi değil de okuyanı bir tarafa yönlendirme amaçlı yayın yapma amacı güdülür.
Bana göre Zaman Gazetesi genel olarak siyasi haber yönüyle en fazla tarafsız olabilen ama spor haberlerinde ise bunu sağlayamayan bir gazete yayın organı(hakkını vermek lazım diğerlerinden daha az taraflı)
22.02.2007 günkü baskısında spor haberlerinde şöyle bir haber vardı, bilmiyorum dikkatinizi çekmiş miydi?
http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=503690&keyfield=416E6B6172612044656D6972

"Ankara Demir, 1947'deki şampiyonluğunu istiyor" başlıklı haberde aynen şu cümleler geçiyor:
"1947 yılında Türkiye şampiyonu olan Ankara Demirspor, federasyona müracaat ederek, şampiyonluğunun tescil edilmesini istedi. 1924-1951 yılları arasında 16 kez düzenlenen Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda (Türkiye Futbol Birinciliği) 11 ayrı takım şampiyonluk sevinci yaşadı. Bu takımlardan Beşiktaş, bu ligde, biri 1934 diğeri 1951 yıllarında olmak üzere iki kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Siyah-Beyazlılar, bu şampiyonlukları tescil ettirerek, şampiyonluk sayısını 12'ye yükseltip, ikinci yıldızı takmıştı. Aynı ligi 1947 yılında birinci olarak kapatmayı başaran Ankara Demirspor da Beşiktaş'ın izinden gidiyor."

Tabi olaya biraz vakıf biri, bu haberin tamamen saçmalık ve asılsız olduğunu, spor servisindeki artniyetli birinin cahilliği olduğunu anlayabilirdi.
Ben de bu olaya çok sinirlenerek Zaman Gazetesi ne aşağıdaki maili yolladım:

--------------------------------------------------------------

"Sayın Zaman Gazetesi Genel Yayın Editörü ve özellikle de Spor Servisi çalışanları,

Gazetenizi zevkle okuyorum, bunun en büyük sebebi de diğer yayın organlarından çok daha tarafsız olmanız. Ancak malesef spor haberlerinde aynı hassasiyeti göremiyoruz. Deyim yerindeyse "çaktırmadan" taraflı haberler yapılıyor.Ancak son olay beni bir Beşiktaşlı olmanın yanısıra tarafsız bildiğim, araştırmacı bildiğim bir yayın organının tamamen asılsız ve tamamen yanlış bilgilere dayanarak Türk futbolunun dev ismi Beşiktaş ı küçük düşürme amaçlı yaptığı haber dolayısıyla üzdü.

22.02.2007 tarihli yayınınızda ( http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=503690&keyfield=416E6B6172612044656D6972 ) "Ankara Demir, 1947'deki şampiyonluğunu istiyor" başlıklı haberinizde "...Beşiktaş bu ligde, biri 1934 diğeri 1951 yıllarında olmak üzere iki kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Siyah-Beyazlılar, bu şampiyonluklarını tescil ettirerek şampiyonluk sayısını 12'ye yükseltip ikinci yıldızı takmıştı" şeklinde tamamen asılsız ve yanlış bir ifadeye yer verildi. Halbuki Beşiktaş'ın 2. yıldızı takmasını sağlayan şampiyonluklar, TFF nin resmi sayfasında ( http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=379 ) belirtildiği üzere "Türkiye 1.Liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında BEŞİKTAŞ KULÜBÜNÜN 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır." ifadesinde yer aldığı gibi gazetenizin Beşiktaş ın geçmişteki amatör lig şimpiyonluklarının sayıldığını ima eden ve hakkıyla kazandığı şampiyonlukları hiçe sayan haberinizin asılsız olduğu ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki habere konu olan lig statüsüyle "Beşiktaş'ın şampiyonluklarının UEFA tarafından da kabul edilerek ilk kez bir Türk takımının Avr. Şamp. Kulüpler Kupası'na çağrılmasını sağlayan" 1956-57 ile 1957-58 sezonlarındaki gerçek anlamdaki lig statüsü arasında hiçbir bağlantı yoktur.

Bu yüzden, Zaman Gazetesi'ne yakışacak şekilde, kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi için bu haberin düzeltilmesi ve spor servisindeki arkadaşların mesleklerinin icap ettiği şekilde tarafsız bir şekilde görevlerini yerine getirmeleri için ve ayrıca medya içinde gerektiği kadar savunulamayan 104 yıllık Beşiktaş Jimnastik Kulübü hakkındaki medyada çokca rastlanan bu tür asılsız haberlere prim tanınmaması için gerekli özverinin gösterilmesini sizlerden rica ediyorum.

Saygılar..."

--------------------------------------------------------

Spor Servisi Haber Redaktörü şahıstan bana gelen cevap:

"Hürmetler Emin bey…

Çok dikkatli bir okuyucu olduğunuzu fark ettim. Sizi tebrik ederim.

Değindiğiniz konuda tamamen haklısınız.

Yanlışlığı yapan biziz. Onun da sebebi, haberin içinde geçen o tür bilgilerin, bizzat haber kaynağının ağzından alınmış olmasından kaynaklanıyor. Ama öyle bile olsa bizim, hem haber kaynağının söylediklerini hem de işin doğrusunu aktarmamız gerekirdi. Ancak bizim hatamızdan dolayı Beşiktaş’ın büyüklüğüne bir halel gelmiş değildir.

İlginize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Süleyman Karakulluk

Spor Servisi Haber Redaktörü"

Her ne kadar pek tatmin edici bir cevap olmasa da, sanırım bu olay Beşiktaşlı yı sindirmenin kolay bir şey olmadığını bu haberi yapan kafalar göstermiştir.
Ayrıca şunu da belirteyim, bu haber gazetede düzeltilene kadar peşinde olucam.

Saygılar...
Emin ULAŞ