PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyük Beşiktaş Taraftar Projesi

Alaattin Çam
15-03-2007, 09:12
14/03/2007
BİR GÖRÜŞ: İki milyon üye hayal değil

ÖZER ÖZÇETİN
Son günlerde spor kamuoyunda üye sayıları ile ilgili polemikler dolaşıyor. Spor kulüpleri ekonomik olarak zorda.gelir gider dengeleri eksi yönde seyrediyor ve her yıl bütçe açığı verilerek borçlanma artıyor.Ku-lüpler de bu nedenle hisse satışından gayri menkul satışına kadar ve hatta kulüp ismine isim eklemeye kadar bir çok alternatif denemeye çalışıyor.

Adına endüstriyel denen bir safsata özellikle futbol ve basketbolde mevcut aşkı tehdit eder seviyeye geldi. Dünya devi Liverpol bir sermaye sahibine satıldı. Yarın Ülkemizdeki takımların satılmayacağını kim garanti edebilir. Ben olaya Beşiktaş cephesinden bakacağım. Beşiktaş'ta basketbol takımı bir içecek firmasının ismini 104 yıllık mazisi olan isme ekledi, bu tabii ki sevenlerini üzdü, şu anda taraftarın "Şeref Bey Stadı olsun" dediği İnönü Stadı bir kaç firma ile isim konusunda görüşme halinde ve hisse satışları var. Kongre öncesinde bazı yazarlar BJK Plazanın satılması konusunda yazılar yazdı,eldeki mevcutlara katma yerine mevcutların kaybedilebileceği korkusu tüm camiayı sarmış durumda.

Bir yanda borç dağları bir yandan CAS taki tazminat konusu, bir yandan sportif anlamdaki başarısızlıklar ve yeni sezonda yeni takımlar kurma mecburiyeti, yeni ekonomik kaynaklar gerektiriyor. Taraftarın müşteri olarak görülmesi Beşiktaşlılarca kabul edilmiyor, bu forma satışlarında kendini gösteriyor. Beşiktaş taraftarı kulüpte söz hakkına sahip olmak istiyor, yetkilileri seçmek isti-yor.kara verici olamk istiyor. Yani aidiyet duygusunu yaşamak ve kulübünü sorunsuz yaşatmak istiyor. Bunun yolu da üyelik sisteminden geçiyor.

Fakat ülkemizdeki ortalama insanın geliri göz önüne alındığında bu oldukça zor bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Bugün üye giriş rakamı 2 bin YTL dir, 400-750 YTL arası maaş ortalamasının olduğu bir toplumda ne kadar sevdalı olursanız olun, aşkınıza yaklaşma, onunla birlikte yaşama şansınız olamıyor. Bu rakamı verecek kişi sayısı ne yazık ki 20 bini bile bulmuyor.

O zaman da kulüp mecburen 'endüstriyel futbol' denen belaya boyun eğiyor. 0 zaman çözüm ne, bir arkadaşla birlikte hazırlayıp olgunlaştırdığımız bir projeyi Beşiktaş kulübüne sunduk, pazarlamadan sorumlu yönetici Hakan Aksoy'a kulüpteki toplantımızda verdiğimiz proje devrim niteliğinde.

Bütün ezberleri bozan, kongrelerde 'oy potansiyelim var' diye taviz ve yetki peşinde koşanları rahatsız edecek derecede ve Beşik-taşı düzlüğe çıkaracak, Beşiktaş'ta katılımcılığı artıracak şekilde hazırlandı.

Hedef 3 milyon üye. Belki ilk anda hayal gibi görülüyor ama bu mümkün. GSM opertörleri üzerinden üyelik başvurusu, vatandaşlık kimlik numarası ile, üyeliğe aksi bir durum yoksa üyelik başlıyor 30 veya 40 dolarlık paketlerle, yılda ise 18 dolar üyelik aidatı, isterseniz bir seferde isterseniz her ay taksitler halinde ödeyebiliyorsunuz.

Elbette ilk anda zor ve imkânsız gibi gö-rünsede, en az ilk etapta 1 milyon kişinin üye olacağını tahmin ediyoruz, bu asla müşteri satıcı ilişkisi değil, tamamen söz, yetki kararın sevenlerin elinde olması demek,sürece Halkın katılması demek, Beşiktaş madem Halkın Takımı, buyrun işte gerçek demokrasiye. Ne borç ne faiz ne sponsorlara boyun eğme, hepsi bitecek.

Tabii paralı başkan arama dönemi de. Seçim dönemleri GSM ile oylar kullanılabilecek. Düşünün milyon sayılı üyesi olan bir camia, reklam pastasından alacağınız payı düşünün

Beşiktaş madem ilklerin takımı,bir ilki daha basarsın. Konuyu yöneticimiz Başkan'a açmış, Başkan da "belki fan kulüp tarzı olarak proje geliştirilebilir veya B tipi üyelik, kademeli üyeliğe geçiş olabilir" demiş..

.Ama o zaman istediğiniz katılımcılığa ulaşma zor olur. Yine bir nevi müşteri ilişkisi ortaya çıkar. Önemli olan Beşiktaş'a demokrasiyi yerleştirmek ve özgücüyle yürü-mek.ekonomik dertleri derdest etmek, sözü yetkiyi, kararı halka vermek.

Bekleyip göreceğiz...

Gürhan Oğuz
15-03-2007, 09:55
çok gü zel bir düşün ce plan yönetime doğrudan katılmanın yolu
talip olmaktır
eğer kabul görürde hayata geçerse gerçek anlamda bir spor devrimi olur.

Umut Tutun
15-03-2007, 10:17
Özer abi, bunca zamandır farklı vesileler, ve biçimlerle de olsa gündeme gelen, ısrarla vurguladığın bu konuyu, bu yazı üzerinden mercek altına almayı deneyelim diyeceğim ama, ateş sıcaklığındaki gündemlerimiz hep örtüyor bunu.

şimdi deneyelim:

- her gündeme geldiğinde en çok sorulan sorular ve endişeler ne oldu bu proje ile ilgili ? çünkü artıları zaten çok sorgulanacak değil. ama tereddüt ile yaklaşılan yanlara dair açıklama yapar isen faydalı olacaktır.

Alaattin Çam
15-03-2007, 11:07
Biliyorsunuz gerçekte G-E-L-İ-Y-O-R-U-Z falan yok! Gelemiyoruz
Tüketime dayalı yaklaşımlar bunlar. İçtihadımızı kaşıyorlar. Tarzımızı-tavrımızı sembolleştirerek geçici boşaltımı ve tatminimizi sağlıyorlar. Farklı şeylere dikkat çekerek ve yansıtma yaparak, görülmesini istemedikleri şeylerin görünmemesini sağlıyorlar…

Mehteran tarzı GELİYORUZ’lar bir süre sonra diğer bir isteği tetikleyecek daha çok şey İSTİYORUZ’lara neden olacaktır! Bu unutkanlıklara hizmet eden yada başarılara endeksli altyapısız istekleri Beşiktaş’ın bünyesi kaldırmaz!

Bizi üzen 100 yılı görmezden gelip 4 yıllık beceriksizliğe bakıp tüh bittik, yandık denmesidir.
Karamsarlık ve umutsuzluk düsturumuz olsaydı zaten Beşiktaş Taraftar Profili daha egzotik ve travmatik olurdu.

Yani kimse üzülmesin derim. Beşiktaş taraftarı safrasını atar. Ezberi Bozar. İhaneti ve beceriksizliği unutmaz!
Ve bende:
B tipi başkan olsun derim… Kademeli başkan sistemi. Bize çalışsın, faydası olsun ama yönetime hemen zıplamasın. Gölge başkanlık sistemi. Gölge etsin ama başkan ihsan sıraya girsin!

Arz ederim

Safak Batman
15-03-2007, 11:23
Sokağın projesi bu.endüstriyelcilerin tekerine çomak sokma hareketi.
uygulanmalı muhakkak, halkın takımınada bu yakışır ancaaaaaaaaaaak
ancak kısmı işte asıl mesele olan
diğer tarafta koskoca kongre ağaları,imtiyazlı kongre üyeleri,paralı başkan adayları
kolay değil yani bu projeyi hayata geçirmek,
yürekli bir başkan ,kararlı ve inançlı bir taraftar topluluğu gerek böyle bir proje için
yol uzun ve engebeli yani

Murat Aru
15-03-2007, 11:42
Özer Abinin söyledigi rakamlar ulaşılamayacak, hayali uzak olan şeyler degil.
BJK kurtulacaksa yarınlara güvenle bakacaksa, bu yada bunun gibi projelerle olacak.

Şuanda Türkiyede Kulüp başkanlık koltuklarında Parası olan oturuyor, o parası olanlarıda diger parası olanlar seçiyor, seçici parası olanlarında sagında solunda iktidar, siyaset, çıkar gurupları var. Öncelik iyi bir kulüp yapılanması degil tamamen dengeler ve pay sahibi olmak. Sorsanız herkes senden benden daha çok seviyor Kulübü.

Bu Ağalık, Monarşi vs adına ne derseniz deyin düzen artık enazından Beşiktaşım için son bulmalı.

Bu projenin artıları,

1.Kulübün maddi (Para) Sorunu Kalmayacaktır.
2.Beşiktaşım Halkının Takımı olacaktır. Herkesimden Beşiktaşlılar Yönetimde Söz,Yetki, Karar ve İktidar sahibi olacaktır.
3.Endüstriyel Futbol dedikleri, son çare olarak mecbur ettikleri(Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Olmak Desem Daha iyi!) Kapitalizmin kölesi olup sevdamızı satmalarına engel olmuş oluruz.
4.Sevdalıları bizleriz, Sahibide Biz Olacagız!

Bu projenin eksiklikleride vardır elbette, ama bizim kaybedicek BEŞİKTAŞIMIZ YOK!!! Bu düzen böle gittikce Sevdamızı kaybederiz. Bu gün olmadı ama yarın Muhakkak.

Birkez Çıktı ortaya, saklanmasın sümen altı edilmesim.
HALK TAKIMINA SAHİP ÇIKSIN.

Hakan Kirezci
15-03-2007, 17:27
"Fan kulüp tarzı bir proje geliştirilebilir" Buyurmuş başkan.
Yeni bir milangaz bestesiyle ilk single ını çıkardığı gün kurarız fan kulübünü B tipi başkanın. B tipi bir de vokal grubu arkasına...
Minilerin tampon yazısı gibi çıkartmalar yaptırırız; "Büyüyünce A tipi başkan olacak abisi"

Her Beşiktaş taraftarı "Doğal üyedir"
Sen saymasan da oylarını kullanmıştır ve kullanmaya devam etmektedir hala..
Yıkılan tüm barikatları aşmış ve gelip dayandığı son barikatta birikmektedir.
Teknik özellikleri ise şöyledir;
Dışarıdan yıkılmaz ama içeriden dışarıya doğru açılabilmektedir.
Ve bu son barikatin güvenlik kapakları bulunmamaktadır.

Serdo Yeşil
16-03-2007, 09:09
Bu düşünceyi oluşturana kadar ne gerekiyorsa bizler tarafından yapılması lazım eger aslolan BEŞİKTAŞ' ise bunu yapmalıyız ve başarmalıyız

Özenç Kurt
16-03-2007, 15:23
bu asla müşteri satıcı ilişkisi değil, tamamen söz, yetki kararın sevenlerin elinde olması demek,sürece Halkın katılması demek, Beşiktaş madem Halkın Takımı, buyrun işte gerçek demokrasiye
budur...

Murat Köksal
16-03-2007, 17:01
Dernekler Kanunu ile yönetilmeye çalışılan, milyarlarca liralık bütçelere sahip spor kulüpleri bu hedefe varamazlar.Ya yasa ve yönetmelikler değişecek ya üyelik şekilleri...
Bu mevzuatla 1 milyon üye imkansız.
Ancak fan kulübü kurulabilir.Böyle bir yapıyla ilerlenebilir.

Özer Özçetin
16-03-2007, 17:09
Yazıda var zaten,önce yönetim sonrA Divan sonra tüzük tadil kongresi,o yol izlenir ve kabul edilirse hayata geçebilecek.

Namik Kartaloglu
16-03-2007, 21:39
Sayin Özer abi, yazini icimizdeki karmasadan ancak simdi ye firsat kaldi da okudum, bu seni okumama ile alakali degil sadece bugunlerdeki yukumuz sirtimizi daha cok kambur etmeye basladigindandi.

Bu yazini daha önce bir dusunce olarak okumustum ve o zamanda sonuna kadar arkasinda oldugum bir dusunceydi,simdi olayi resmilestirdin.
Besiktas camiasi bu olay gerceklestigi zaman önunde saygiyla egilecek!

Her olayda oldugu gibi, bu olayin da bir evrim sureci olacak tabiki. Bu olayin masaya yatirilisi bile bence pozitif, basli basina bir olaydir. Bir sure olgunlasmasini beklemek ve ardindan ikinci atilimin yapilmasi gerekliliktir, ki " o an hiza gelip yapilmis bir öneri taslagiydi, unutulur" denmesin. Ve bizim UYELIK konusunda samimiyetimiz anlasilsin.

Bizlere dusen yine( konu icinde konu olacak ama; eger derneklesmis olsaydik) bu islerin arastirilmasi "yasa"taslaginin hazirlanmasi ve yönetime bu taslakla ikinci asama hazirlanmis olarak gitmemiz gerekir. Tuzuk ve uyelik sartlari simdiki hazir uyelik sartlarindan yararlanilmali, Yasal bosluklarda- olmamasi gerektililiginden hareketle, islemlerin uzun bir dönem arastirma gerekiyor- kismini da dikate alarak Yönetim kuruluna bir zaman vermemiz gerekir dusuncesindeyim.
yenilenme adina yapilmis yenilgiyi, ters yuz etme sevdasiyla.

"...Mevsim degisir, Akdeniz olur
G U L U M S E..."
Demisti Kemal BUrkay

Cihan Güngör
16-03-2007, 22:36
Özer Abi, bu projeni her ortamda tekrar tekarar vurguluyorsun. Gerçekten de "kurtuluş" için, kulübü, kulübü seven kişilerin yönetmesi için çok yerinde bir öneri. Umarım "yüreklerin kulakları sağır"laşmaz. Kurtuluşa giden yol bu yöntemden geçiyor.

Hüseyin Yalçınoğlu
18-03-2007, 15:21
Mükemmel bir proje

Özer Özçetin
20-03-2007, 13:24
Halkın Takımından değerli arkadaşlarımız projeye verdiğiniz desteğe teşekkür ederim Beşiktaş adına,sağolun 450 kişilik ailede 10 cevapta az değil hani,biz Beşiktaş Halkın Takımı olsun diye yola çıktık Halkın Takımı adını kendine şiar edinen aidiyet gören bir forumda bu kadar ilgi ne derece yüksek değil mi.

Safa Şenyıldız
20-03-2007, 13:36
Özer Abi, cevabın az olması ilginin az olmasından değil, diye tahmin ediyorum. Böyle önemli bir konuda sadece mesaj yazmak için mesaj yazmak hoş olmaz, diye fazla cevap yok, diye düşünüyorum. Kimse böyle önemli ve ciddi bir konuda bilgi sahibi olmadan yorum yapmak istemiyor. Eminim ki biraz ciddiye binsin iş; buradaki herkesin nasıl da meseleyi sahiplendiğini göreceğiz. 450 üyenin hepsinin projeye fiilen destek vereceğinden hiç şüphem yok.

Yusuf Helvaci
21-03-2007, 22:46
Özer abi yönetim aşaması ne durumda bilgi var mı. Konu hakkında hala desteğin az olacağı fikrindeler mi... Abi böyleyse eğer birşey yapalım... Yani hala gündeme almadılarsa demek istiyorum...Bir hatırlatıcı , sahip çıktığımızı gösterici, baskı oluşturmaya yönelik bir metin hazırlayıp bilgi@besiktasjk.com.tr adresine maillerimizi gönderelim (yada uygun adres hangisiyse)... Bu projenin faydaları hakkında fikir beyanı, yada ne kadar güzel bir proje olduğunu belirtme aşamasını geçelim.. Bu projeyi tıpkı Alaattin abinin forza'ya astığı gibi tüm Beşiktaş forumlarına (ulaşabildiğimiz hepsine) asalım... O topiclerde yönetimi bu projeyi yönetim kurulunda görüşmeye davet eden bir içerikteki metni ilgili e-mail adresine gönderme kampanyası açalım... Ve bunu tıpkı kartal yuvası kampanyası gibi sürekli sıcak tutalım... Gerekirse projeyi anlatan kapsamlı bir yazıyı şu internet otamında yayılan "tantra vs." mailleri gibi Beşiktaşlıların tanıdığı tüm Beşiktaşlılara göndermesini sağlayacak bir dolaşım ağı zorlayalım... Bu konu yayılarak büyüsün... Ve en önemlisi yönetimi bu konuda çok ama çok zorlayalım... İnsanları da zorlamaya teşvik edelim... Artık yorumdan çok daha fazla eyleme yönelik birşeyler yapalım... Bu konuda halkın takımı forum üyeleri aktif görev alsın... Herkes heryere üye olsun... Topicleri sürekli sıcak tutsun... Metnin yayılmasına ve yönetime mail gönderme kampanyasının takibine çabalasın... Fikrimizi ve eylemimizi bu yönde olgunlaştıralım...
Ben yapabileceğimize inanıyorum... 450 kişiden yorum bekleyeceğimize 100 kişiden aktif faaliyet beklersek daha faydalı olur diye düşünüyorum...

Sevgiler.

Özer Özçetin
22-03-2007, 00:22
Yusuf duyarlılığın için sağol,yazı Siyah Beyaz net.te,Besiktask.nette,5.iktaş.com da,Penche de,Beşiktaş Dostları sitesinde,Forzada,Halkın Takımında,Beşiktaş forum net te asıldı.Bunlar yeterli zaten.Yönetim aşamasına gelince,öncelikle ben kamuoyu yaratılması adına sağolsunlar Birgünde yazdım,zaten Birgün den sonra tüm siteler astı,kongre üyeleri bir şeklide haberdar oldu,günde en az 10 kişi arıyor,bu arada bazı gazeteler Engini aradı,görüşme istiyorlar,Çarşı dan Ayhan da ayrıca bizim görüşmemizin dışında yönetimle temsa geçti,1 hafta içinde ne şekil bir yol haritası çıkacak bakacağız.Projenin patent sahibi Engin kardeşim,en son noktada ,duyarlı bir girişim göremezse ana yürütücü GSM operatörüne gidip teslim edecek yani devredecek.O zaman kör ölecek badem gözlü olacak.Kısaca GSM operatörü tüm kulüplerin kapısını tıklatacak,kurumsal olarak görüşmelere başlayacak,ne yapalım biz önce Beşiktaş dedik,bu elbise sadece bize uygun dedik.Umarım bir hafta içinde netleşir.

Muhittin Saban
22-03-2007, 00:54
Özer Abi,

Bu projeden Süleyman Seba başkan haberdar edildi mi ya da bilgisine başvuruldu mu acaba?

Divan kurulu'nun bu konuda söz sahibi olması gibi bir durum sözkonusu mu? Aslında sevgili Yusuf Helvacı'nın da dediği gibi artık bu projenin gidişatı yönetimi de aşması ve bir bakıma projenin Başkanca ve dolayısı ile yönetimce "öylesine ve geçiştirilerek" önemsenmesinin önlenmesi için aktif olarak hareket tarzı belirlenmesi daha iyi olur düşüncesindeyim.

Zaten şu an Beşiktaş yönetimi için bu proje her hangi bir "oy" rant aracı gibi gözükmüyor. Seçimler bitmiş. Takım da bir şekilde öyle ya da böyle şampiyonluğu kovalıyor. Yani kısaca proje bizler için önemli onlar için şu an "angarya" gibi de duruyor olabilir. Onlar soğutursa biz ısıtalım. Yani onları zorlayalım bir şekilde. Hiç olmazsa proje hayata geçmeden biz "yönetimde söz sahibi olma" girişiminin bir tatbikatını da yapmış oluruz. En azından bu tarz bir eylem ile taraftarın yaptırım gücünün ve yönetime etki derecesinin ne boyutta olduğunun "Küfürsüz, slogansız, pankartsız" olarak bir sınanması olarak gözleme imkanı bulabiliriz.

.

Özer Özçetin
22-03-2007, 00:59
Beşiktaşlı olmanın ateşini içinde hep yanık tutan ancak o ruhu taşır,günübirlik düşünenler endüstriyel denen safsatanın cilalı temsilcileridir.Bu aslında Şerefbeylerin ahvadı ile son dönemlerde parlayan milenyumu takip eden yıllarda ortaya çıkan görüntücülerin mücadelesidir.
Bu konuda daha fazla birşeyler yazmak istemiyorum,son ana kadar direneceğiz.

Cem Ozel
22-03-2007, 17:08
Üzerinde çalışıp sonradan yollamak istedim gecikmiş bir çalışma..

Son derece yapıcı bir proje. emeği geçen herkeze teşekkürler. bir kaç hususu sizlerle paylaşmak istedim.

ilk önce Beşiktaş da dahil olmak üzere tüm spor klupleri dernekler kanununa bağlı ve diğer pek çok alanlarda olduğu gibi burada da mevzuat gündemi geriden takip ediyor. yani internet ve sms ile ülkelerde oy kullanmak mümkün iken maalesef spor klubümüzde oy kullanmak sm ile yasal olarak mümkün değil. mevzuat değişirse bilemiyorum. ancak sms ve kontör aracılığı ile kongre üyelerinin nabzını tutma, aidat-tahsilat kolaylıkları gözönüne alınması gereken hususlar.

Kitlelere yayılmak son derece güzel ve yararlı bir aktivite olsada beraberinde çeşitli sorunları getiriyor. aklımdaki ilk örnek barcelona 120.000 kadar üyesi bulunan bu kulüpte seçimler kesin sonuç için 2 haftayı bazen bulabiliyor. bunun yanında her üyenin sisteme getirdiği veri tabanı, kimlik kartı cıkarımı, yıllık tebrik kartı, bilgi pusulası gibi mecburen kağıda dökülmesi gereken evraklar nedeni ile birde belli sayının üzerindeki kongre üyesinin işlemlerinin takibi nedeniyle ilave personel, demirbaş gerekeceğinden kişi başı elde edilecek gelir ile her üyenin sisteme kattığı yük arasındaki orantı ve bağlantının uzman finansçılarca analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum.

burada aklıma gelen ilk kolaylık giriş için gerekli olan kontör üzerinden tahsil edilebilecek ücretin 1 kereye mahsus olacağından biraz yüksek tutlması (70 ytl - 50 $ arası) gerektiğine inanıyorum. bu bir kereye mahsus olacağından insanları rahtlatmak adına 2 veya 3 taksit olarak alınabilir ama mutlaka değerinin düşmemesi için o yılın aidatıda alınmalı. yıllık ücret olarak 25 $ - 40 ytl arası bir maliyetin peşin veya 2 taksit olarak alınması gerektiğine inanıyorum. neden derseniz istanbula gelemeyecek durumda, mesafede üyeler için makul yerlerde seçim sandıklarının açılması yada seyyar sandıkların ( kartal yuvası elinde ürün satış tırı varsa o kullanılabilir) açılması gerek bunlarda bir maaliyet gerektiriyor. İstanbuldaki üyelerin bile gelmesi halinde bu kadar adamı ( istanbuldan böyle avantajlı koşullarda en az ilk yıl 50.000 üye beklerim) oy kullandırıp, söz hakkı sağlayacak ( bu başlı başına bir sorun) mekan bulmak spor salonu bulmak çok zor. bu kadar adamın eski usullerle oy kullanmasını sağlamak dahada zor.

eğer kişi başı ücretler düşük olursa insanlara nispeten yukarıdaki rakamlara %50 ye varacak artışta bir sistem kurmak gerekirse Ben söyle bir şey önereceğim. kartal yuvası fincan, atkı, mevsimine göre sapka-bereden oluşan bir hediye sepeti hazırlayabilir. girişte bu verilmese bile üyelik yenilemelerinde bunlardan oluşan bir set her üyeye kargo ile yollanarak verdikleri para makul karşılatılır ve kartal yuvası cirosuda artar. buradaki temel dayanak 100000 kişiye hazırlanacak ürünlerin maliyetide az olur.

bu sistemin uygulanmaı için yasal zeminin hazırlanması gerektiğine ve belli bir yılı doldurmamış üyelerin kürsüde konuşma hakkına sahip olmaması gerektiğine inanıyorum. (kongre zamanı açısından)

barcelona ve real madrid örnekleri belki su an tartıştığımız sorunlara çözüm bulmuştur. bir kerede daha ispanyolca yada ingilizce bilenlerin araştırmasını öneririm.

Sistem umarım uygulanabilir ve Beşiktaşımıza yarar sağlar.

Bahadır Ahıska
22-03-2007, 17:21
Beşiktaşı "tavanın" değil "tabanın" yani gerçek anlamda halkın takımı yapmak için şimdiye kadar gördüğüm en uygun proje.

umarım karşılık bulur. eline sağlık özer abi...

Özer Özçetin
22-03-2007, 18:04
Ben uzun yıllar 100 bin üye projesine kafa yordum,Forza Dergiyi birlikte çıkardığımız daha sonra Namağlup Tek Şampiyon Beşliktaş dergisinde kader birliği yaptığımız sevgili kardeşim Engin Ağır la hep üye sayısının artması demokrasinin yerleşmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduk,Engin sonunda projeyi bu haliyle geliştirdi.
Cem Özel arkadaşın sakıncalı bullduğu yönlere gelince,oylar GSM üzerinden kullanılacak,noter oyların geldiği merkezde olacak ve sonuçlar oy bitiminden sonra 15 dakika içinde açıklanacak ve hatta oy kullanım süresinde sürekli tablo görünecek ,öyle salon kiralama sandık kurma falan yok,siz kulübe çıktınızmı bilmiyorum,15-20 bin üye için ve bu kadar branş için eleman fazlalığı bile var,zaten bu tip proje için önerimiz fikir atölyeleri birimi kurmak ayrıca,daha bir çok bu ana gövde hayata geçtikten sonra geliştirecek yapacak iş var.Amaç Beşiktaş taraftarını hayatın içine katmak her alanda.Müşteri olarak değil,ait olarak sahibi olarak.

Rasim Bektaş
22-03-2007, 18:13
utanıyorum abi

satılıyoruz!

taraftar olarau ütülüyoruz!

Cem Ozel
22-03-2007, 18:30
özer abi fakat dernekler kanununa göre sms ile oy kullanmak mümkün değil. (gerçi yeni bir değişiklik varmı bilmiyorum ama).. bu konunun bir araştırılması gerekmekte.. ayrıca bir yanlış anlama söz konusu ise asla Beşiktaş taraftarının müşterileştirilmesinden yana değilim

Özer Özçetin
22-03-2007, 18:39
Ya keşke bu hayata geçse yönetim divan kongre tamam dese kanunlar aşılır merak etmeyin.

Isık Gucu
22-03-2007, 21:11
Her zaman arzuladığım bir proje.Arkadaşların da zikrettiği üzere ,çeşitli engeller çıkarılacaktır.Fakat mutlaka denenmeli.Koskoca camia da söz sahibi olanlar sayısı 20 aşmayan iş adamları.Neymiş parası varmış.Başta Beşiktaşlılık duruşu olmak üzere ,Beşiktaşımızın yönetimindebulunması gereken pek çok nietelikten yoksunlar.Ne denetim ne de sorgulamak var...Beşiktaş,tüm Beşiktaşlılarındır.

Özer Özçetin
22-03-2007, 21:15
Para ne ki,ne parası kim bir kör kuruşunu bağışlıyor ki,ya veren faiziyle alıyor,ya en gözde koltuğu isteyip reklama çıkıyor,ya da yeni Abromoviç olma yolunda ilerliyor.
Bu camia dişe dokunur tek bağışı Süleyman Seba devrinde asbaşkan Recep Sami Yazıcıdan görmüştür,o dönemin futbol şubesi sorumlusu Metin Keçeli bana bizzat söyledi,1,5 milyon dolar.

Cem Ozel
22-03-2007, 23:11
Özer abi sakıncalı bulduğum noktalar demeyelimde işleyişinde sorun teşkil edebilecek noktar olarak düşünmüştüm. kafama takılan husus seçimlerde anayasal olarak somut varlık isteniyor. yani şöyle bir dernekte illaki somut kağıt ve benzeri en azından el kaldırma gibi oy kullanılabiliyor. Anayasamızda bu konuda değişen teknolojik koşullara göre olmadığından bakanlar kurulundan çıkabilecek tüzük ve benzeri bir düzenleme ile değil sadece anayasa değişikliği ve bağlı yasalarla ( yaklaşık 350 miletvekili istiyor galiba ) mümkün diye biliyorum. anayasamızdaki temsil ve seçim sistemimiz fiziki varlık ilkesine dayanıyor. bu nedenle olası sorunlara ve sistemin bizim dışımızdaki etkilerle duraksamasına karşı diyorum bunları.

birde şu var bu kadar insanın kimlik kartı yenileme işlemleri bile başlı başına bir ek maliyet. ben sırf kulube kalacak katma değer artsın diye fiyatı biraz daha yüksek tutulsun diye düşündüm. ürün sepetinden oluşan öneride insanları verdiği paraya makul karşılatacak bir öneri idi.

yasal olarak konuşma hakkı kongre üyelerine hangi sartlarda sağlanabiliyor? eğer bu bir kısıtlama ile düzenlenirse tabiki salon derdi olmaz.

herşey daha iyi bir BEŞİKTAŞ için

Özer Özçetin
22-03-2007, 23:38
Bir GSM operatörü şu anda bu proje için tam tekmil bekliyor,bunun hayata geçme şansı olmasa bizi elli kere çağırmazlar herhalde,kayıt demişsin bir A 4 200 kişiyi kayıt eder merak etme,200 kayıt 10 bin dolar bir A 4 10 YKR.
Tamam mı Cem anlaştıkmı,ama inanki bugün herşeyi apar topar satan ama nedense şahsi alacağı her gün büyüyen bir başkan neden böyle bir projeye olur desin ki.
Ben ümidimi kestim ama imkansızı istiyorum işte.

Cem Ozel
22-03-2007, 23:54
Özer Abi her üyenin bir dernek kayıt defterinde bir sayfası var diye biliyorum. yüzbin üye için yüzbin sayfa eder. fotoğrafların arkalarındaki zeminin ayrışarak yapışacak hale getirilmesi ve yapıştırma için gerekli olan uhu vs.. gibi masraflar bunlar kolay değil diye düşündüm. bide üye kayıt defterlerinin depolanacağı raflar lazım. 500 tane kayıt defteri demek..milyon olduğumuz anda bunu 10la çarpmak lazım çünkü ben yüzbin üyeye göre düşündüm.. bir defter 200 kişi alıyor. vs vs :)

Açıklama ihtiyacı duydum projeyi eleştirmek gibi birşey yapmıyorum. sunduğun bu proje nasıl daha yararlı bir şekilde kullanılabilir onu düşünüyorum. detaylarada bu yüzden takıldım çünkü sistem detaylarla işler vaya biter.

Özer abi şunuda söyleyeyim ortaya koyduğum düşüncelerin hepsinin rasyonel olduğuna inanıyorum.

abi imkansızı istiyorum demişsin ancak ortaya koyduğun proje inanmış olaya hakim ve sistem hakkında bilgi sahibi insanlarla daha doğru işleyebilecek bir proje. karamsar değilim, bu proje bir aşamda takılırsa inanki gerekli kamuoyunu sağlayamayan yasal ve sosyoekonomik engellerle mücadele etmeyi başaramayan vizyonsuz koltuk sahipleri yüzünden uygulanamaz.

detaylara takılıp kalmam benimde bu projeye katkıda bulunmak istememdendir. karamsar da değilim

Özer Özçetin
23-03-2007, 00:01
Teşekkür Cem Beşiktaş adına birşey yapmak istedik ve destek veren herkes Beşiktaşa destek veriyor.

Yusuf Helvaci
23-03-2007, 00:07
Madde 4- Her derneğin bir tüzüğü bulunur. Bu tüzükte aşağıda gösterilen hususların belirtilmesi zorunludur:

a) Derneğin adı ve merkezi.

b) Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı.

c) Derneğe üye olma ve üyelikten çıkmanın şart ve şekilleri.

d) Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı.

e) Genel kurulun görevleri, yetkileri, oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri.

f) Yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, ne suretle seçileceği, asıl ve yedek üye sayısı.

g) Derneğin şubesinin bulunup bulunmayacağı, bulunacak ise şubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceği.

h) Üyelerin ödeyecekleri giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenme şekli.

ı) Derneğin borçlanma usulleri.

j) Derneğin iç denetim şekilleri.

k) Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği.

l) Derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli.

Dernekler kanunundan konuyla ilgili çıkarabildiğim şey bu yukarıdaki...
Yani koca kanunda bir derneğin üyelik aşamaları şöyle şöyle olur, kayıtları şöyle tutulur , seçimler şu şekilde yapılır gibi bir ibareye rastlamadım...
Aksine tüm bunları öncelikli olarak "dernek kendi tüzüğünde belirler" deniyor...
Benim anladığım kadarıyla kulübümüz(derneğimiz) ince ayrıntılı bir tüzük hazırlar ve bu onaylanırsa kanunun engellediği hiçbirşey yok... Evet bazi dernekler bahsedildigi gibi bir sürü evrak kayıt kürek içinde faaliyet sürdürüyor olabilir, ama iş ki tüzüğe bunlara gerek olmadığı yazılsın ve adamakilli gsm , internet v.s tüm konular eklenerek işleyişin içine sokulsun... Benim gördüğüm bu...

Özer Özçetin
23-03-2007, 00:11
Yusuf bunlar prosedür,hepsi aşılır.Önce niyet sonra inanma,gerisi taraftara kalıyor.Eğer bugün erk sahipleri bu işe tamam derse herşey çok kolay,ama mühür bizde Süleyman biziz ve istemezük derlerse,hepsi boş olur o zaman.

Safak Batman
23-03-2007, 00:19
Dernekler Kanununa göre bu proje zor gibi gözüküyor olabilir ama önemli olan niyet.Önemli olan bu projenin özünü benimsemek ondan sonrası detay,herşey yoluna uydurulur.

Cem Ozel
23-03-2007, 01:17
Arkadaşlar belirtmek istediğim birşey var. Yaptığım yorumlarda asla yıkıcı olmak istemedim ve değildim. öyle bir imaj yarattı isem özür dilerim. belirtmek istediğim sadece bizim dışımızdaki etkilerdi. yönetmeliği yolladım. bazı hususlara elimden geldiğince çözüm getirmeyede çalıştım..

anayasal atıflardan hazırlanarak yönetmelikler çıkartılır.. bu nedenle çeşitli sonuçlar cıkarttım ve belirrtim. yönetmelik aşağıda..

Toplantı usulü

Madde 15- Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.

altını çizerek tekrar belirtmek isterim sadece öngörülerimdi ve düşüncelerimi belirttim. yanlış birşeyler yazıp çizdiysem affola diyorum.

Cem Ozel
23-03-2007, 23:41
Çözüm Önerilerim:

1- dernekler kanunu ve yönetmelikten anladığım kontör kullanımı ve cep telefonu hattı ile ancak Giriş ve Yıllık Aidatların Tahsilatı kolaca yapılabilir.,

2- Önümüzdeki en büyük sorun fiilen imza atarak oy kullanmak içeren yönetmelik ve kanunlar nedeni ile (Anayasa böyle dediği için böyle cıkıyorlar) secim sandıklarının zorunlu olarak belirli yerlerde kurulması gerekliliğidir. en iyi ihtimal Beşiktaş derneklerinde noter getirilerek oylama yapılabilir. Ayrıca Kartal Yuvası tırları (eğer var ise) kullanılabilir. en iyi ihtimalle 1 haftasonu bu işi kapsar. cumartesi tüm gün ve pazar yarım gün.. kalan sürede sayım yapılır. ve noter nezaretnde toplanarak işlem yapılır. sorun yönetim kurulu üyelerinden bazılarının çizilmesinde yaşanabilir. süreci uzatır. ( real madrid'in seciminde sonuçlar yurt dışı sandıkları nedeni ile 2 haftada kesinleşmişti)

sonuç olarak Tüm bu unsurlar zorluk teşkil etsede anayasal sıkıntı doğurmayacak uygulamalarla sandık kurulumu, kontorlerle ucretlerin ödenmesi vb. Beşiktaş geniş kitlelere ulaşabilir. bunun yanında Futbolumuzdaki paralı başkan, paralı yönetici çıkmazı aşılması yolunda çok büyük yol alınır...

çözüm basiretli, vizyon sahibi, kulüp yöneticisi ve federasyon yetkilileri ile geniş sporsever desteği ile sağlanır.

Özer Özçetin
24-03-2007, 03:11
Araştırmaların ve ilgin için tekrar teşekkür ederim Cem kardeşim

Cem Ozel
24-03-2007, 03:14
ben teşekkür ederim özer abi. böylesi güzel bir proje için. elimden geldiğince katkım olsun istedim.

Rasim Bektaş
24-03-2007, 04:14
http://img358.imageshack.us/img358/3705/kartalprojefc1dk0.jpg

Safa Şenyıldız
24-03-2007, 04:38
Tabiki mümkün değil, ama taraftar olanlar için. Demokrasi istemeyen, BEŞİKTAŞ'ımızı oligarşik bi' düzenle yönetmeyi isteyenler bu işe ne der, göreceğiz.

Rasim Bektaş
24-03-2007, 19:17
http://img48.imageshack.us/img48/1889/kartalprojefc1.jpg

BİR GÖRÜŞ: İki milyon üye hayal değil

ÖZER ÖZÇETİN

Son günlerde spor kamuoyunda üye sayıları ile ilgili polemikler dolaşıyor. Spor kulüpleri ekonomik olarak zorda. Gelir gider dengeleri eksi yönde seyrediyor ve her yıl bütçe açığı verilerek borçlanma artıyor. Kulüpler de bu nedenle hisse satışından gayri menkul satışına kadar ve hatta kulüp ismine isim eklemeye kadar bir çok alternatif denemeye çalışıyor.

Adına endüstriyel denen bir safsata özellikle futbol ve basketbolde mevcut aşkı tehdit eder seviyeye geldi. Dünya devi Liverpol bir sermaye sahibine satıldı. Yarın Ülkemizdeki takımların satılmayacağını kim garanti edebilir. Ben olaya Beşiktaş cephesinden bakacağım. Beşiktaş'ta basketbol takımı bir içecek firmasının ismini 104 yıllık mazisi olan isme ekledi, bu tabii ki sevenlerini üzdü, şu anda taraftarın "Şeref Bey Stadı olsun" dediği İnönü Stadı bir kaç firma ile isim konusunda görüşme halinde ve hisse satışları var. Kongre öncesinde bazı yazarlar BJK Plazanın satılması konusunda yazılar yazdı,eldeki mevcutlara katma yerine mevcutların kaybedilebileceği korkusu tüm camiayı sarmış durumda.

Bir yanda borç dağları bir yandan CAS taki tazminat konusu, bir yandan sportif anlamdaki başarısızlıklar ve yeni sezonda yeni takımlar kurma mecburiyeti, yeni ekonomik kaynaklar gerektiriyor. Taraftarın müşteri olarak görülmesi Beşiktaşlılarca kabul edilmiyor, bu forma satışlarında kendini gösteriyor. Beşiktaş taraftarı kulüpte söz hakkına sahip olmak istiyor, yetkilileri seçmek istiyor. Karar verici olmak istiyor. Yani aidiyet duygusunu yaşamak ve kulübünü sorunsuz yaşatmak istiyor. Bunun yolu da üyelik sisteminden geçiyor.

Fakat ülkemizdeki ortalama insanın geliri göz önüne alındığında bu oldukça zor bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Bugün üye giriş rakamı 2000 YTL dir, 400-750 YTL arası maaş ortalamasının olduğu bir toplumda ne kadar sevdalı olursanız olun, aşkınıza yaklaşma, onunla birlikte yaşama şansınız olamıyor. Bu rakamı verecek kişi sayısı ne yazık ki 20 bini bile bulmuyor.

O zaman da kulüp mecburen 'endüstriyel futbol' denen belaya boyun eğiyor. 0 zaman çözüm ne, bir arkadaşla birlikte hazırlayıp olgunlaştırdığımız bir projeyi Beşiktaş kulübüne sunduk, pazarlamadan sorumlu yönetici Hakan Aksoy'a kulüpteki toplantımızda verdiğimiz proje devrim niteliğinde.

Bütün ezberleri bozan, kongrelerde 'oy potansiyelim var' diye taviz ve yetki peşinde koşanları rahatsız edecek derecede ve Beşiktaşı düzlüğe çıkaracak, Beşiktaş'ta katılımcılığı artıracak şekilde hazırlandı.

Hedef 3 milyon üye. Belki ilk anda hayal gibi görülüyor ama bu mümkün. GSM opertörleri üzerinden üyelik başvurusu, vatandaşlık kimlik numarası ile, üyeliğe aksi bir durum yoksa üyelik başlıyor 30 veya 40 dolarlık paketlerle, yılda ise 18 dolar üyelik aidatı, isterseniz bir seferde isterseniz her ay taksitler halinde ödeyebiliyorsunuz.

Elbette ilk anda zor ve imkânsız gibi görünse de, en az ilk etapta 1 milyon kişinin üye olacağını tahmin ediyoruz, bu asla müşteri satıcı ilişkisi değil, tamamen söz, yetki kararın sevenlerin elinde olması demek,sürece Halkın katılması demek, Beşiktaş madem Halkın Takımı, buyrun işte gerçek demokrasiye. Ne borç ne faiz ne sponsorlara boyun eğme, hepsi bitecek.

Tabii paralı başkan arama dönemi de. Seçim dönemleri GSM ile oylar kullanılabilecek. Düşünün milyon sayılı üyesi olan bir camia, reklam pastasından alacağınız payı düşünün.

Beşiktaş madem ilklerin takımı,bir ilki daha basarsın. Konuyu yöneticimiz Başkan'a açmış, Başkan da "belki fan kulüp tarzı olarak proje geliştirilebilir veya B tipi üyelik, kademeli üyeliğe geçiş olabilir" demiş...

Ama o zaman istediğiniz katılımcılığa ulaşma zor olur. Yine bir nevi müşteri ilişkisi ortaya çıkar. Önemli olan Beşiktaş'a demokrasiyi yerleştirmek ve özgücüyle yürü-mek.ekonomik dertleri derdest etmek, sözü yetkiyi, kararı halka vermek.

Bekleyip göreceğiz...

Mahir Duman
24-03-2007, 19:41
proje herseyi ortaya koyuyor elbette daha da gelistirilmeye açık

şimdi

HERKES TARAFINI SEÇECEK!!!

Siyah ve Beyaz'ın tarafında olanlar buraya...

Deniz Can
25-03-2007, 04:11
Projeye yuregindeki sevdayi islemis olan Ozer Abi, umudum yok, imkansizi istiyorum demis olsa bile animsanacak olan kendisinin bu sozu degil, projedeki niyeti olcaktir.

Once inanacagiz, o vakit imkansiz ise denildigi gibi sadece biraz zaman almis olacak...

Daha oncede belirtmistim ama yine yinelemek durumundayim; birincisi projenin teknik muhatabi olan GSM sirketleri isin kar kismina bakacaktir dogal olarak. Bu yuzden onlar bu projenin Besiktas taraftar forumlarinda verilen yanit ve okunma istatistiklerini degerlendirmeyecektir. Asil muhatap olan BJK Yonetim Kurulu'nun karari ise politik olacaktir. Ya taban soz sahibi kilinacaktir ya da degil. Ya taraftarin kulubun gercek sahibi olduklari tescil edilecektir ya da degil. Umutsuzlugu ve mucizeyi burada aramak lazim. O yuzden yanit ve okunma istatistiklerine bakarak bu anlamli projeyi imkansiz gormek pek anlamli olmayacaktir. Ornekleyecek olsak ve demis olunsaki projenin gecerliligindeki gerekli olacak yaptirim icin Halkin Takimi'nin uye sayisi kadar imzasi olmasi gerekiyor, emin oldugum bir sey var ki o imza sayisi en az Halkin Takimi'nin uye sayisi arti bir kadar olacaktir.

Yusuf Helvaci
27-03-2007, 22:26
Bizimkiler uyuyadursun ... Bu ve benzeri projeler hangi dünya kulübünde oluyor diye merak etsin... Vizyonsuz , misyonsuz paralı ağalara devam.... :mad:

Buyrun burnumuzun dibinde neler oluyor... :mad:

--------------------------------------------
TRABZONSPOR KULÜBÜ
Trabzonspor Kulübü, 100 Bin Kulüp Üyesi Hedefine Microsoft CRM ile İlerliyor

Kendi kaynaklarını etkin şekilde kullanarak başarıya ulaşma kültürüne sahip olan Trabzonspor Kulübü taraftarlarını kulübe daha çok bağlayacak; maç biletlerini, kulübün dergisini ve lisanslı ürünlerini alarak, TV yayınlarını izleyerek kulüple zaten müşteri ilişkisinde bulunan taraftarlara hem gerçek müşteri saygınlığı hem de taraftar ayrıcalıkları kazandıracak bir yol olarak, kulüp üyeliği sistemini daha etkin hale getirmek istiyordu. Orta vadede 100 bin taraftarını kulüp üyesi yapmayı planlayan Trabzonspor Kulübü, bu hedefine ulaşmak için Microsoft CRM’den yararlanmayı seçti.

Durum
1967 yılında kurulan Trabzonspor Kulübü, 46 yıllık Türkiye 1. Futbol Liginde, şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan tek takım unvanını elinde tutuyor. 70’li ve 80’li yıllarda elde ettiği şampiyonlukların ardından bugüne kadar her sezon en güçlü şampiyonluk adaylarından biri olarak “3 Büyükler” deyimini “4 Büyükler” olarak değiştirmeyi başaran Trabzonspor, bu başarılarla bugün tüm Türkiye’de ve dünyada milyonlarca taraftara sahip bulunuyor.

Trabzonspor Kulübü Genel Müdürü Burak Gürdal, Trabzonspor’un şampiyonluğu İstanbul’un dışına taşıması ve mücadele ettiği diğer köklü İstanbul kulüpleriyle aynı bütçeye sahip olmamasına rağmen kendi kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya çalışarak başarıya ulaşma anlayışının, onu diğer takımlardan farklı kıldığını vurguluyor. Bu yüzden, Trabzonspor taraftarlarını kendi ortağı gibi görüyor ve bütün taraftarlarını içine alan bir pota ve etkinlik arayışı içerisinde. Burak Gürdal şöyle diyor: “Trabzonspor’un buradaki bu farklılığının üzerine gidelim ve Trabzonspor’a gönül veren kişilere, taraftarlara müşteri saygınlığı kazandıralım, onları müşteri gibi tanımlayıp uzun vadeli ilişkiye geçelim istedik.”

Trabzonspor Kulübü bu hedefe ulaşmak için iki aşamalı bir plan ortaya koydu: Birinci aşamada, Trabzonsporluyum diyen herkese Kulübe düşük ücretlerle üye olma avantajı tanındı. Böylelikle Türkiye ve tüm dünyada 6-7 milyon taraftarı olan ama 37 senede sadece 10 bin üye kazanabilen kulübün üye sayısının 100 bine çıkarılması hedeflendi.

Burak Gürdal, “100 bin üyeli bir kulüp dendiğinde bu 100 bin kişiyle iletişimi sağlama ve ortak projeler geliştirme ihtiyacı doğuyor” diyor. İşte planın ikinci aşamasında da kulübün maç bileti, dergi, lisanslı ürünler sattığı, TV yayınlarını izlettirdiği taraftarlarla iletişime geçme, onlara müşteri saygınlığı kazandırma, onlar için projeler üretme hedefi yer alıyordu.

Burak Gürdal, “Bu noktada bir CRM ihtiyacı doğdu” diyor. “Kulüp yapısını 100 bin üyelere oturtmaya çalışırken, taraftarları ve üyeleri takip edecek bir CRM projesi de gerekiyordu. Trabzonspor böylece diğer kulüplerden farkını da ortaya koyuyor ama aslında incelediğinizde hem yurtdışındaki kulüpler bu şekilde çalışıyor, hem de Türkiye’de tüm kulüplerin, özellikle de futbol kulüplerinin ele alması gereken bir olgu bu.”

Burak Gürdal Türk kulüplerinin bugüne kadar futboldan nasıl para kazanılacağını pek keşfedemediğini söylüyor: “Oysa Türkiye’de futbol çok sevilen bir spor dalı ve aslında bir endüstri. Ama yurtdışındaki örneklerinin aksine, lisanslı ürün satışları gibi futbolu besleyebilecek, bütçe yapısını oluşturabilecek ekonomi henüz oluşturulmamış. Son beş senede, üç büyük kulüp bu konuda birtakım çalışmalar yaparak şirketleşmeye ve ürün satışlarını ön plana çıkarmaya başladı. Ama henüz Türk futbol kulüpleri bunun uzağında; müşteriyle ilişkide, taraftarla ilişkide çok takipçi değiller. Bugün stada aldığımız seyirciyi ondan sonra kaybediyoruz. Onları takip etmiyoruz, harcama alışkanlıklarını incelemiyoruz, kulübün diğer imkanlarını pazarlamıyoruz ; yani bir entegre pazarlama anlayışı hiç yok.”

Trabzonspor, Türkiye’de spor endüstrisi ortaya çıkmaya başladıktan sonra, maç biletleri ve aylık dergi dışında formadan çarşafa, diş fırçasından pile 150’ye yakın lisanslı ürün ve 100’e yakın satış mağazasıyla taraftarlarına hizmet vermeye başladı. Ayrıca bu ürünleri onlara belli bir pazarlama anlayışıyla ve bazı avantajlar sağlayarak satmayı da hedefliyordu. Trabzonspor Kulübü, bu hedeflere paralel olarak müşteri olarak takip etmeleri gereken kitleyle ilişkilerini yoğunlaştırmak istiyor ve bu yüzden bir müşteri ilişkileri çözümüne ihtiyaç duyuyordu.

Çözüm
Burak Gürdal bütün bunların kurgulanabilmesi ve bir projenin ortaya çıkabilmesi için güçlü bir bilgisayar altyapısına ihtiyaç olduğunu belirtiyor: “Burada bilgi işlem altyapısını oluşturabilmek için de, bir futbol kulübüne ve bir futbol kulübünün pazarlama ürünlerine özgü, bir veritabanından takibi kolaylaştırabilecek bir yazılıma ihtiyaç oluyor. Biz bu yüzden CRM ihtiyacını tespit ederek, böyle bir yazılımı ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.”

100 bin üye projesini 2004 yılında, şirketleşmesini hızlandırdığı bir dönemde başlatan Trabzonspor, dünya kulüplerindeki uygulamaları da inceledi. Ardından Trabzonspor’un kendi vizyonu ve misyonu doğrultusunda bir şablon oluşturuldu. Bu projede üye yapısının takip edilebilmesi ve pazarlama anlayışını içine alan bir yapının oluşturulabilmesi için bir de bilgisayar programı gerekiyordu. Burak Gürdal, “Tam bu aşamada Trabzon’da davetli olduğumuz, Microsoft Business Solutions’ın CRM çözümünü tanıtacağı bir sunum denk geldi” diyor. “Programın tanıtımını gördüğümüzde, ihtiyaçlarımıza ne kadar uygun düştüğünü gördük. Microsoft yöneticileriyle bir araya gelip projemizi anlattığımızda onların da bu konuya ilgi gösterdiğini memnuniyetle fark ettik. Sonuç olarak Microsoft CRM üzerine yapılanan, kendi ihtiyaçlarımızı da içeren bir çözüm oluşturma noktasında hemfikir olduk.”

Trabzonspor Kulübü, CRM projesi ile birlikte ilk kez bir veritabanı oluşturarak üyelerinin kimlik bilgilerini almayı, ayrıca doğum tarihi, adres, e-posta adresi gibi bilgilerle onlara geri dönebilmeyi istiyordu. Asıl hedef ise Microsoft CRM’i bir akıllı kart uygulamasıyla birleştirerek üyelerin Trabzonsporla ilgili tüm işlemlerini takip edebilmekti.

Kulübün bu bilgileri alıp müşteriyi tasnif edebilmesi için öncelikle üyeleri takip edilebilir hale getirmek ve bir üye veritabanı oluşturmak gerekiyordu. Ardından bu veritabanını ürünlerle ilişkilendirerek, bir geçmiş oluşturulması ve geçmişteki işlemlerle beraber kulüp imkanlarının üyelere sunulması isteniyordu.

Burak Gürdal, “Tabii ki CRM yalnızca bu değil” diyor. “Onlara sürekli dokunmamız, temas etmemiz de gerekiyor. Bizim üyelerden gördüğümüz en büyük talep, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki üyelerimizin Trabzonspor’la ilgili bilgiye aç olmaları. Bu yüzden onlara sık sık temas edeceğiz. İlk uygulamamız üyelerimize düzenli olarak gönderdiğimiz, kulüple ilgili doğru bilgileri kaynağından ulaştırdığımız e-bülten. Bu e-bültenlerla birlikte kimi zaman indirim vb. belli avantajlar sunacağız.”

Trabzonspor Kulübü 100 bin üye projesi kapsamında üyelere yönelik bazı avantaj ve jestlerle “müşteri memnuniyetinin” artırılması planlanıyor. Örneğin üyeler arasında bir çekilişle Trabzonspor’un deplasman maçına ücretsiz seyahat etme olanağı, bir maçın topunun imzalı olarak hediye edilmesi, Trabzonspor forması satın almış üyeler arasında yapılacak çekilişle, bu formanın futbolcular tarafından imzalı şekilde verilmesi gibi etkinlikler planlanıyor.

Kulüp, Microsoft CRM projesiyle bir yandan farklı kentlerdeki irtibat ofislerini, mağazalarını, hatta taraftar derneklerini birleştirebilecekleri ortak bir bilgiişlem altyapısı da planlıyordu. Bu noktalarda üyelerle ilgili işlemleri gerçekleştirecek herkesin uygulamaya İnternet üzerinden ulaşması hedeflenirken, bir yetkilendirme sistemiyle kullanıcıların sadece kendilerine ait bilgilere erişebilmesi de isteniyordu. Microsoft CRM kulübün istediği bu özellikleri de sundu.

Microsoft CRM’in Trabzonspor Kulübünün’un yapısına en uygun hale getirilerek özel ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli özelleştirme çalışmaları Aralık 2004’te Microsoft çözüm ortağı Byte&Muhsinoğlu (B&M) tarafından başlatıldı. B&M Trabzon’a giderek üye ilişkileri, muhasebe, pazarlama, futbol şubesi departmanlarında bütün çalışanlarla görev konularıyla ilgili görüşmeler yaptı. Bunların üzerine bir ön rapor hazırlayarak ihtiyaçları belirledikten sonra ön yazılım Ocak 2005’te tamamlandı. Kulübün bilgi işlem departmanı ile birlikte çalışılarak son rötuşlar gerçekleştirildi ve uygulama Şubat 2005’te devreye alınacak hale geldi.

Trabzonspor üyelere ulaşmak için sadece e-posta ve e-bültenleri değil SMS ve faks teknolojilerini de kullanmayı istiyordu. Bu yüzden bu uygulamaların Microsoft CRM ile entegrasyonu da plana dahil edildi. Kulüp böylece yıllık kombine biletler çıktığında önce üyelerine duyurmayı, sadece üyelere yönelik özel formalar üretip onlara duyurmayı planlıyor. Ayrıca kulübün 444 1967 numaralı telefondan ulaşılan çağrı merkezi de bu yapıyla entegre edildi.

Ancak Burak Gürdal, “Bu nihai bir yapı değil. İhtiyaçlarımız, elimizdeki pazarlama imkanları sürekli değişiyor” diyor. “İhtiyaçlarımıza göre biz de bu programı sürekli değiştireceğiz. Zaten Microsoft CRM’i seçmemizdeki en önemli etkilerden biri programın sürekli yaşayan, değiştirilebilir bir program olmasıydı.”

Yararlar

Tanımlanabilir Bir Müşteri Veritabanı
Burak Gürdal, taraftarların Trabzonspor’a bir gönül bağı ile bağlı olmakla birlikte, maç biletlerini ve kulübün lisanslı ürünlerini alarak, TV yayınlarını izleyerek, kulüple iletişime geçip bilgi isteyerek tam bir müşteri davranışı gösterdiğini ve bu yüzden onlara müşteri saygınlığı kazandırılarak ihtiyaçlarının müşteri titizliğiyle karşılanması gerektiğini vurguluyor: “Burada Microsoft CRM projesinin en önemli katkısı, müşteri kitlemizi tanımlı kılması ve zaman içerisindeki harcama alışkanlıklarını ve tercihlerini kayıt altında tutarak yeni imkanlarla kullanabilmemize izin vermesi.”

Trabzonspor Kulübü böylece bir veritabanı oluşturarak şimdiye kadar kağıt üzerinde kalan, dolayısıyla hatalara açık olan ve sağlıklı işlemeyen yapıyı kayıtlı hale getirdi.

100 Bin Üye Hedefine Doğru
Trabzonspor Kulübü 37 yılda kulübe sadece 10 bin üye kazandırabilirken, bu proje ile birlikte üye sayısını kısa sürede 16bine yükseltti. Burak Gürdal Microsoft CRM uygulamasının tam anlamıyla devreye girmesi ile birlikte 100 bin üye hedefinin oldukça gerçekçi hale geleceğini söylüyor: “Özellikle gençleri hedef alan bir yapıda 100 bin üyeyi çok ulaşılabilir bir hedef olarak düşünüyoruz. Çünkü araştırmalar 6 milyon taraftarımız olduğunu gösteriyor. Microsoft CRM ile 100 bin taraftarı kayıtlı ve kulübe üye taraftarlar haline getirebiliriz.”

Trabzonspor Kulübü, üyelerine seçme ve seçilme hakkı veren, katılımcı bir yapıyı öngörürken diğer taraftan üyelerini kulübün imkanlarından özel avantajlarla yararlandırmak istiyor. Microsoft CRM kulübün üyelerine vereceği hizmetler için yönetebileceği yapıyı sunuyor.

Artan Pazarlama İmkanları
Burak Gürdal, Trabzonspor’un bütçesinin diğer Türkiye kulüpleri gibi 20 milyon dolar civarında olduğunu, ancak futbol kulüplerini Avrupa’daki takımlarla kıyaslanabilir bir ekonomiye kazandırmak için çok daha fazlasının gerektiğini belirtiyor: “6-7 milyon taraftarımız var. Bu taraftarın sadece 1 milyonundan yılda 100 dolarlık katkı sağlayabilirsek, bu 100 milyon dolarlık bir ekonomi demektir. Bu bugün Türkiye’deki futbol kulüpleri için bir hayal ama eğer 100 bin üye projesi gibi projelerle, CRM ile takip edilebilen bir yapıyı sağlayabilirsek, taraftarı müşteri haline çevrilebiliriz ve bu rakamlar çok kolay elde edilebilir. Yani birim müşteri başına aldığımız geri dönüşü arttırmak bu projenin temel hedefi.”

Trabzonspor Kulübü bu hedefe ilerlerken Microsoft CRM’in avantajlarından yararlanıyor. Burak Gürdal, Microsoft CRM’i kulübün imkanlarını daha iyi pazarlamak için nasıl kullandıklarını şöyle anlatıyor: “Microsoft CRM ile bir üyemizin hangi maça geldiğini, hangi kombineyi hangi senelerde aldığını, hangi ürünleri tercih ettiğini, dergi üyesi olup olmadığını, kulüple ilgili her türlü işlemini takip edebilecek hale geldik. Eğer almadığı ürünlerimiz varsa bunlara yönelik yeni bir pazarlama imkanı oluşturabilir, ya da belli ürünleri çok tüketiyorsa bazı indirimlerden yararlandırabiliriz.”

İletişim Sisteminde Entegrasyon
Trabzonspor Kulübü gerek kendi içindeki iletişimini, gerek taraftarlarıyla iletişimini etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek istiyordu. Burak Gürdal, “Burada bir kolaylık arıyorduk; çünkü e-posta, faks ve SMS trafiğimiz çok yoğundu ve iş yükü yaratıyordu” diyor. “Bu yüzden Outlook üzerinden, SMS ve faks entegrasyonu oluşturduk. Bu üye yapısında müşterilere ulaşabileceğimiz tüm sistemi bu programın içine koymak bizim için önemliydi. Microsoft CRM projesiyle birlikte bunları da sağladık.”

İş Süreçlerinin Yönetimi
Kulübün bir diğer hedefi, Trabzonspor’un hangi kentindeki hangi ofisinde olursa olsun, her çalışanın gün boyu kullanıp bütün işlemlerini gerçekleştirebileceği ve iş akışlarının da takip edilebileceği bir yapı elde etmekti. Burak Gürdal şöyle diyor: “Kişisel performans ve verimliliğin de takip edilebileceği, görev tanımlarında yönlendirmelerin de mümkün olduğu bir program istiyorduk. Microsoft CRM bizim bu isteklerimizi tam anlamıyla yerine getiren bir program oldu.”

Genişletilebilir Altyapı
Microsoft CRM, Trabzonspor’un gelecekteki ihtiyaçlarına cevap verebilir bir altyapı da kazandırdı. Burak Gürdal projenin geleceğe yönelik önemli ayaklarından birinin akıllı kart uygulaması olduğunu söylüyor. Bu akıllı kartın, kombine maç biletlerinin yüklenip taraftarların maça girmesini sağlaması, mağazalardaki işlemleri kontrol edip üyelere indirim imkanlarını yansıtması, üyelerle ilgili her tür işlemin Microsoft CRM sisteminde kayıt altına alınmasını sağlaması, aynı zamanda bir banka ATM kartı olarak da kullanılabilmesi isteniyor. Microsoft ürünlerinin farklı teknolojilerle entegre edilebilme özelliği Trabzonspor’a geleceğe yönelik bu tür projelere de girişme şansı tanıyor.

Yusuf Helvaci
27-03-2007, 22:32
Bu yukarıda verdiğim örnek sakın projemizle ilişkilendirilmesin...
Maksadım bir kulübün kendi taraftarlarına her ne kadar "müşteri" olarak baksa bile ne derece vizyonu geniş bir yaklaşım sergileyip cesaretle adım attığını göstermektir.

Özer Özçetin
28-03-2007, 02:04
Yusuf kardeşim olmayacak diye bir şey yok,yeterki inanıp yapmak istesinler her kulüp bunu başarır.Ama bizim istediğimiz Beşiktaş bu elbise kendine uygun olduğu için giysin.
Dün Ertunç Beyle görüşecektik,İcra kurulu toplantısı varmış,bugüne ertelendi,haber bekliyoruz,olumsuz bir cevap alırsak,Halkın Takımı Olamadık diye bir yazı yazıp tüm sitelere asmaya çalışacağız.
Biz görevimizi yaptık,hazırladık sunduk,bu yüzyılın fırsatıdır,dönüm noktasıdır,biz yapamazsak zaten başkaları bu işi kendi kulüplerine uydurup yapacak.

Safak Batman
28-03-2007, 09:47
özer abi görüşmeyle ilgili olarak anlatılabilecek olanları buradan aktarırsan seviniriz.

Piraye Oğuz
28-03-2007, 10:51
Üzerinde durulup uygulanabilirse harika bir proje.
Sıcak para mı?aha size sıcak para...

Serdar Dağlı
28-03-2007, 13:00
endüstriyel futbola hayır abi bu proje medya aracılıgı ile duyulursa 2 milyon üye hayal bile değil ....HİÇ BİŞEY BEŞİKTAŞ İSMİNİ ÖNÜNE GEÇEMEZ GEÇİRMEYİZ....ÖZER ABİ SENİN GİBİLER OLDUKÇA BU KULÜBUN ADININ YANINA SADECE ŞU GELEBİLİR....H A L K I N T A K I M I

Serdar Dağlı
28-03-2007, 13:09
Özer Abİ Öncelİkle Sana TeŞekkÜr Ederek BaŞlamak İstİyorum .ne Kadar GÜzel Bİ DÜŞÜnce MÜkemmel BeŞİktaŞimin Bu Kongre Farelerİnden Kurtulmak İÇİn İŞte Bu Projeye İhtİyaci Var .(bazilarinin İŞİne Gelmesede)abİ Sonuna Kadar Arkandayiz Senİn Ve BeŞİktaŞimizin Umarim Muvaffak Oluruz Abİ.benden Şİmdİden 25 Üye Zor DeĞİl Bİzle İnandik Bu İŞ Olur...projede EmeĞİ GeÇen Herkese Şİmdİden TeŞekkÜrler...beŞİktaŞ İÇİn BİŞeyler Yapmak MÜkemmel BİŞey.kartal Kalin.endÜstrİyel Futbola Hayirrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Namik Kartaloglu
29-03-2007, 00:26
özer abi fakat dernekler kanununa göre sms ile oy kullanmak mümkün değil. (gerçi yeni bir değişiklik varmı bilmiyorum ama).. bu konunun bir araştırılması gerekmekte.. ayrıca bir yanlış anlama söz konusu ise asla Beşiktaş taraftarının müşterileştirilmesinden yana değilim

Cem can; yeniliklere herkes gibi BJK da ayak uydurmak zorunda sanirim. Bulundugum ulkede Vergi ödeme gibi ciddi bir olay artik sms le uc yildir uygulaniyor ve cok ta basarili sonucu var artik. O öneri olmazsa bankalarin kullandigi özel guvenlik programi kullanilir guvenli giris yapilarak internet uzerinden de oy kullanilabilinir.
Esas sorun bir an önce bir proje hazirlik komitesi kurulmali ve o komite projeyi varsayimlardan cikarip KONU haline getirmeli. Bu konu divan kuruluna bir sonu önergesi olarak sunuldugunda bunu tartisabilecek ve tartisilabilecek(konu) verimler elde hazir olmali. Bu konuda Özer Abi yanliz olmamali yuku paylasilmali.

Cem Ozel
29-03-2007, 01:26
Cem can; yeniliklere herkes gibi BJK da ayak uydurmak zorunda sanirim. Bulundugum ulkede Vergi ödeme gibi ciddi bir olay artik sms le uc yildir uygulaniyor ve cok ta basarili sonucu var artik. O öneri olmazsa bankalarin kullandigi özel guvenlik programi kullanilir guvenli giris yapilarak internet uzerinden de oy kullanilabilinir.

evet namık abi. üyelik aidatı giriş ücreti vs. kolaylıkla gsm üzerinden tahsil edilebilir.
fakat biz yeniliklere ayak uydursak bile türk anayasası teknolojik gelişmelere ayak uyduramadığından bir sorun doğabilir dedim. yönetmeliklere göre üyeler oylarını sahsen ve somut bir şekilde kağıt, en azından el kaldırma gibi kullanmak zorunda (yönetmelikler anayasadaki atıflardan hazırlandığı için önemlidir) olduğundan bir sıkıntı doğabileceğini düşündüm. Elbette bir şekilde aşılır bu sorunlar. Proje çok güzel ve bunu ilk uygulayan beşiktaş kulubu olmalıdır diye düşünüyorum.

Deniz Can
31-03-2007, 23:15
Bugunlerde pek aleni konusulmaya baslandi alis-veris isleri. Aleni bir sekilde elde edilinebilinecek gelirlerden, o gelirlerin kac rakamli oldugu cok acik secik beyan edilmeye baslandi. Bir biran evvel telasi var ortalikta..Bir biran evvel satalim, zapita gelmeden telasi hakim.

100bin uyeligin ve bu projenin konusulmasi ile alis-veris isleri karsi karsiya geldi. Satisin isinma turlari atilip nabiz tutmaya hiz verildi. Bu hiz henuz alici ile tokalasmak anlaminda olmasa bile fikir olarak insanlarin kafasinda yer etmesi, bilincaltina yerlesmesi, kaniksanmasi icin onlar adina gerekli idi.

Bir psikolojik savas var adeta..Onlar yani satanlar, yandas ve onaydaslari ile birlikte medyada boy gosterirken mutemadiyen borc kelimesi anilmaksizin hep gelirden, buyumeden soz ederek sadece bagirmanin taraftarlik kriteri olarak yeter goruldugu dusuncesinin hakimiyetinde olanlardan bir kalabalik yaratilmaya calisiliyor.

Onlara yani satisa, satilmaya karsi cikan bizler de sadece ekonomik cozum icin degil, ayni zamanda tabana yayilip taraftarin da soz sahibi olabilecegini saglayacak olan yukarida tanimlanan projeye taraf oldugumuzu imza altina almis bulunuyoruz.

Ister Ozer abinin daha once dile getirmis oldugu 100bin uye fikri olsun isterseniz yukaridaki proje olsun, sorun ekonomik olarak tanimlanir ise bir cozum sundugu ve kaliciligi dahilinde de cok koklu bir degisime sebep olacagi icin tez elden mahkum edilmeye calisilacaktir.

Fakat ben bu projenin sadece ekonomik cozum getiren bir proje olarak goruldugunu sanmiyorum, oyle dusunemiyorum. Cunku boylesi bir girisimin hegemonyanin sonu olacagini, yaratilan statukoyu yikacagini goruyor isem, benim gordugumu baskalarinin gormemis olmasina inanmama imkan yok. O baskalari ki bugunlerde cok aleni bir sekilde gidilen yolun yonunu gostermeye calisip bunun kaniksanmasi icin caba sarf ediyor. Kulubu borclandirarak rakipsiz kalma trendi su an herkeste hakim. Bol sifirli rakamlar ile olusan borclanmalar sonucu kimsenin birey olarak ortaya cikip ‘durun ben daha olmedim!” demesini beklemeyelim. Ikinci ligte top kosturan takim Iddiaa sponsorlugunda Antalya’da bes yildizli otelde kamp yapiyor. Borcu buyuk kuluplere buyuk sirketler goz kirpiyor. Sportif basarinin ekonomik basari ile gelecegini ezber edinmis yoneticiler de butceye bal-seker olacak teklifler karsisinda tasinmazlarla beraber degerleri de satiyorlar.

Simdi o kadar cok savunmamiz ve/veya buna paralel olarak bir o kadar da cok karsi cikmamiz gereken mesele var ki, bizler hem savunuyu hem de karsi cikisi bir butun olarak gosterebilmeliyiz. Halkin takimi olmak dogru adrestir. Besiktas taraftarliginin telsim/teslim aboneligine benzemedigi de gorulecektir.

Mustafa Ozyurt
01-04-2007, 16:05
trabzondan sonra fener de 200 dolara 1 milyon üye diye bir proje hazırlığı içindeymiş bugünkü gazetelere göre. fener dergisinde azizyıldırım açıklama yapmış.

Umarım bizim projemiz de bir an önce yönetim tarafından kabul edilir en azından taraftra tarafından benimsenir.

Muhittin Saban
01-04-2007, 20:05
Sevgili Deniz,

Yazdığın her ayrıntıda o kadar haklısın ki sonuna koyacak bir ifade bulamıyorum.Endişelerini çok yerli buluyorum. Zaten bu konular ile ilgili olarak Özer abinin senin ve Halkın Takımı ailesinde ki diğer arkadaşların dile getirdiği düşünce ve geliştirdiği her fikir çok anlamlı.

Yalnız şimdi söyleyeceğimi başka sayfada da dile getirmiştim. Tüm bu konuşulanlar çözüm projeleri, Beşiktaş taraftarının yönetim ve seçilecekler üzerinde söz sahibi olması gibi gelişecek dinamikler kimle kaç kişiyle başarılacak. Evet Halkın Takımı platformunda kemikleşmiş bir düşünce yapısı mevcut ya diğer platformlarda? Nedense yeni jenerasyonun pek umurunda değil ve tam olarak algılamış değiller. Onun için ben biraz endişeliyim.

Yine de bu çözümün sürekli sıcak tutulması için her türlü katılımı ve yazı güncellemelerini devam ettirmeliyiz. Burada ve diğer taraftar katılımlarının çok olduğu platformlarda. Keşke Bjk Tv'de böyle bir imkan olsa da geniş bir kitleye ulaşılabilse. Ama onda da Yönetim engeline takılır bir durum yaşanacaktır.

Valla İnadına Tigana ise İnadına Destek ise o zaman İnadına Üyelik Projesi diyorum ben de.

.

Özer Özçetin
02-04-2007, 15:27
Dünkü Milliyete Engin tele röportaj yaptı maalesef yarım yamalk mbir şey olmuş,Manchester Barcelona örnekleri kaale alınmamış,Amerikdaki örnekten bahsetmişler ,benim adım önemli değil ama bundan bahsetmesine rağmen Engin es geçilmiş,aylı 2 YTL fikri öne çıkmış,o projenin ileri aşaması,bir iki tane daha bu kez birebir röportajımız olacak,daha detaylı anlatmaya çalışacağız.
Fakat ben artık kulübün buna sıcak yaklaşmadığına iyice inanmaya başladım,ayrıca taraftarı temsil eden Alen Markaryanın da Forza daki taraftarla buluşmasında gereksiz bir şey demesi işin RESMİ yönünü belli etti.Artık olursa diye veya olsun diye fazla çabam olmayacak,bir haftalık beklmeden sonra konuyu GSM ye devredecek Engin.
Belki bir tren kaçacak,belki Alenin de deiği gibi büyük katılımlarda doğacak kaos engellenecek????
Ama yarın öbür gün fener bunu veya benzeri bir projeyi hayata geçirirse diz dövenlere bu kez üzülerek bakamayacağım.

Vedat Hamzacelebioglu
09-04-2007, 04:50
Dünkü Milliyete Engin tele röportaj yaptı maalesef yarım yamalk mbir şey olmuş,Manchester Barcelona örnekleri kaale alınmamış,Amerikdaki örnekten bahsetmişler ,benim adım önemli değil ama bundan bahsetmesine rağmen Engin es geçilmiş,aylı 2 YTL fikri öne çıkmış,o projenin ileri aşaması,bir iki tane daha bu kez birebir röportajımız olacak,daha detaylı anlatmaya çalışacağız.
Fakat ben artık kulübün buna sıcak yaklaşmadığına iyice inanmaya başladım,ayrıca taraftarı temsil eden Alen Markaryanın da Forza daki taraftarla buluşmasında gereksiz bir şey demesi işin RESMİ yönünü belli etti.Artık olursa diye veya olsun diye fazla çabam olmayacak,bir haftalık beklmeden sonra konuyu GSM ye devredecek Engin.
Belki bir tren kaçacak,belki Alenin de deiği gibi büyük katılımlarda doğacak kaos engellenecek????Ama yarın öbür gün fener bunu veya benzeri bir projeyi hayata geçirirse diz dövenlere bu kez üzülerek bakamayacağım.

Sanayi'nin içinde para kimde ise güç ondadır.Burada paylaşım yoktur.Demokrasi yoktur.Kazancın sadece para olduğu yerde, bütün düşünceler kapitalist ve emperyalist sistem içindedir.Yönetenlerde öncelik, kendi çıkarlarındadır.

"Beşiktaş'ı Dünya Kulübü yapacağım" diyen Sayın Demirören ve ekibinin de böyle bir projeye sırtını dönmesi, Beşiktaş'ın Endüstriyel Futbol'un içinde tutulması anlamını taşır ki,taraftarın düşünceleri,ürettikleri sistem içinde önem taşımamaktadır.Kısacası; Emperyalizm'in olduğu yerde Demokrasi'nin yeri yoktur.

Bugün sistemin içinde yer alıp Beşiktaş'ı yönetenler,Demokrasi karşıtı düşünce içinde oldukları bilinci içinde olmadıklarını söyleyemezler.Demek ki, taraftarın "müşteri" olarak kalmasını istemektedirler.

Bir sözümde Alen Markaryan’a;
“Gereksiz bir şey, büyük katılımlarla doğacak “kaos” engellenecek“ ne demek? Bu görüş,
Beşiktaş Kültürü’nü özünde benimsemiş, Beşiktaş’a gönlünü vermiş,karşılık beklemeden Beşiktaş’ın geleceği için çözüm üretmeye çalışan ve de üreten Demokrasi’ye inanmış Halk’ın varlığını kabul etmemektir. Demek ki, bu tür bir düşünce ile siz de sisteme inanıyorsunuz! Demek ki, kendinizden ve taraftardan korkuyorsunuz.

Bugün “Çarşı nükleer santrale karşı”, “Hepimiz Eto’yuz”,”Karadeniz kanserden ölmesin” vs. pankartları ile Beşiktaş tribünleri, gündeme oturmuştur.

Bir yandan tribünleri yönlendireceksiniz,bir yandan da bu tür bir düşünce içinde olacaksınız! Bu ne lahana, bu ne turşu?

Halkın içinden bir birey ve Beşiktaş tribünlerinin önde gelen ismi olduğunuzu unutmamalısınız.

Beşiktaş’ta ben-sen,benim düşüncem-senin düşüncen diye ayırım yoktur.Biz varız.Halk vardır.

O halde, bu projeye sahip çıkalım.Bize yakışan da budur.

Özer Özçetin
12-04-2007, 21:53
Bu hafta Fanatik ve Yeni Şafak a röportaj verdik,Y.Şafak pazar yayınlayacak,fanatik ne zaman bilemiyorum,kamuoyu yavaş yavaş oluşuyor.Siyah Beyaz Derneği Lokal açılışında Bşk.Batur Gültekin ve Yöneticimiz Hakan Aksoyla görüştüm.Olumlu olacağını ümit ediyorlar.Basın ayağını bitirdikten sonra yayınlar başladıktan sonra Siyah Beya<z derneği panel yapmayı düşünüyor.

Özer Özçetin
15-04-2007, 14:03
Yeni Şafak pazar ilavesinde konuyla ilgili geniş bir röportajımız çıktı,bilgilerinize...

Muhittin Saban
15-04-2007, 14:35
Özer Abi atlamış ve görmemiş olabilirim! Alen bu konu hakkında forza'daki buluşmada verdiği "Gereksiz bir şey" cevabı dışında bir görüş bildirdi mi? Bildirmiyorsa nedendir acaba?

Şİmdi yeni Şafak'ta ki röportajı okurken şöyle giriliyordu konuya;" Beşiktaş saflarında sessiz sedasız bir devrim hazırlanıyor. Siyah beyazlı camianın efsanevi taraftar topluluğu olan Çarşı, kulüp yönetimini tüm taraftarlara açmak için hummalı bir çalışma başlattı "

Şİmdi Çarşı ismi geçince doğal olarak bu oluşumun şu an görünen lideri Alen. O "gereksiz" derse ve taraftarın buı yöndeki heyecanına ve atılımına destek vermezse nasıl şekil bulacak bu proje. Bir yerlerde bir kopukluk ve alttan gelen bir huzursuzluk var sanırım. Hoş tribünler "Özer abi sahaya 3'lü çektir kartala" diye bağırmıyorlar tek gördükleri ve izinden gittikleri idol Alen...

O böyle "Gereksiz bir şey" tavrını ortaya koyarsa "İmam, Cemaat" ilişkisi olur bu.

Özer abi sonra sormasınlar "Ne iş hani siz organize bir oluşumdunuz ne oldu böyle ayrılıklar yaşıyorsunuz?" diye. Biliyorum senin de çok ve anlatamadığın rahatsızlığın ve çekincelerin var. Hani derler ya "Biz 40 kişiyiz birbirimizi biliriz" Seninle yüz yüze muhabbetim olmasa bile sen ve senin gibi düşünenlerle birlikte hissettiğimi de biliyorum.

Neyse abi o huzursuzluğunu da yüz yüze gelince anlatırsın. Yine de çaban ve emeğin için teşekkür ederim. Sen de çok lazım bu camiaya çokk..

.

Özer Özçetin
15-04-2007, 14:42
Muhuttin Hocam,milyonlarca sevdalı kalbin attığı bir aşk için,bazı arkadaşların kardeşlerin,kulüpte camiada bizden yaşça büyük abilerin bu olmaz demesi doğaldır,destekleyen olduğu kadar karşı çıkan da elbet olacak,biz inandığımız ve doğru gördüğümüz için bu yola çıktık,destek olmayanların olması bizim şevkimizi kırmayacak asla.Mantık var,göz var izan var,geleceği kurtaracaksak,ligde Avrupada kanatlarını çırpttıkça ses getirecek bir Kartal özlüyorsak sonuç öyle veya böyle bu mecraya gidecektir.Dere kaynağına doğru akar,doğanın kanunu budur.

Murat İscan
15-04-2007, 15:35
http://www.yenisafak.com.tr/resim/buyuk/bjkcarsi1_byk187c748c186a3b63.jpg http://www.yenisafak.com.tr/pazar/?t...tlarıyla/uçsun

yeni şafak da yer verdi bu projeye ayrıntılar:
ERTAN ALTAN
Beşiktaş Kulübü'nün yakından tanıdığı Forza Beşiktaş dergisi ekibinden Engin Ağır ve Özer Özçetin kulübün sponsorlardan ve ekonomik sıkıntılardan bağımsızlaşmasını sağlamak amacıyla “Katılım ve Kalkınma” projesi başlattı. Futbol kulüpleri son 10 yıldır ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Giderek artan bütçe açıklarıyla borçlarını katlıyor. Birçok futbol kulübü şirketleşme yoluna giderken, gayri menkul satmak, sponsorları kulüp isimlerine eklemek de dahil çeşitli yöntemlerle ekonomik sorunları aşmaya çalışıyor. Özçetin'e göre, her gün daha fazla endüstriyelleşen futbol, spor aşkını da tehdit ediyor. Kulüpler, stadlar hatta futbolcular reklam verenlerin panosu haline geldi. Endüstriyel futbol bize ters diyen Özçetin ve Ağır, İnönü Stadyumu'nun ismine de sponsor alınması gündeme gelince taraftarların kulübün kaderine el koyması için kolları sıvadı.

GSM demokrasisi
İkilinin hazırladığı proje, milyonlarca taraftarın küçük ücretler karşlığı üye olduğu Beşiktaş'ta başkanlık seçimi de dahil kararların katılımcı ve demokratik bir biçimde alınmasını kapsıyor.
Şu an için Beşiktaş'ta kulüp üyeliği 2 bin YTL. Yaklaşan genel kurulda bu ücretin artılması da söz konusu. Beşiktaş'ın 20 bin civarında üyesi var. Geçen genel kurulda aidatını yatıran 11 bin beş yüz üyeden 2 bin beş yüzü oy kullandı. Özçetin ve Ağır'ın projesinde ise, hedef 3 milyon üye. GSM operatörleri üzerinden üyelik başvurusu, vatandaşlık kimlik numarası ile üyeliğe aksi bir durum yoksa başlatılıyor. Üyeler, 30 veya 40 dolarlık paketlerle ve yılda 18 dolarlık üyelik aidatıyla genel kurulda, yine GSM üzerinden oy kullanarak başkanı ve kulüp yönetimini belirleyebiliyor. Ayrıca kulübün karar alma süreçlerine katılıp yön verebiliyor.
Forza Beşiktaş ekibi, zor gibi görünse de, ilk etapta en az 1 milyon kişinin üye olacağını tahmin ediyor. Bunun asla bir müşteri-satıcı ilişkisi olmadığını söyleyen Özçetin ve Ağır, “Söz, yetki ve kararın taraftarların elinde olduğu bir süreç tasarlayoruz. Bu, halkın katılması demek. Beşiktaş madem halkın takımı, buyrun işte gerçek demokrasi. Ne borç ne faiz ne sponsorlara boyun eğme, hepsi bitecek” diyor.
Dünyada uygulanıyor
Özcetin ve Ağır'ın projesi dünyada pekçok futbol takımında uygulanıyor. Barcelona ve Atletico Bilbao takımları bu yöntemle artık sponsor ve reklam almıyor. Amerika'da ise özellikle Beyzbol takımları milyonlarca taraftarını üye yaparak ciddi gelir elde ediyor. Projenin patentini de alan Engin Ağır iddialı. Diyor ki, “Bu proje bir kanser ilacı. Eminim uygulandığında çok başarılı olacak ve diğer kulüpler de uygulamak isteyecek. Patentini biz aldık ama kanser ilacını vermemek olmaz.”

Gürhan Oğuz
15-04-2007, 15:42
bu düşünce endütsriyel sporun sonu demektir
yani bir milyon üye, ortalama 180.000.000 usd emektir
işte özgürlüğün yolu
adını siz koyun

Rasim Bektaş
15-04-2007, 16:08
http://img156.imageshack.us/img156/2950/resimqh0.jpg