PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Patlamaya Hazırız!

Ali Savasan
30-03-2010, 12:43
Dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 30 Mart'ta gerçekleştirilecek olan, bugüne kadar bu alanda yapılmış en yüksek enerjili deneye hazır.
Proton huzmelerinin çarpıştırılacağı deneyde, ''Büyük Patlama'' ile ortaya çıkan evrendeki madde yapısının daha iyi anlaşılması amaçlanıyor. Parçacıkların çarpıştırılması sonucundaki parçalanmayla ortaya çıkacak alt parçacıkların neler olduğu belirlenmeye çalışılacak, teorik düzeyde açıklaması yapılmış olan parçacıkların veya önerme düzeyindeki mikro güçlerin varlığı tespit edilmeye çalışılacak.

Proton huzmeleri, Cenevre'de, İsviçre-Fransa sınırında bulunan, 27 kilometrelik oval tünelde her iki yöne doğru harekete geçirilerek hızlandırılacak ve çarpıştırılacak. Bu proton parçacıkları, karşı yönlerden birbirlerine doğru 3,5 Tera elektron volt (3,5 trilyon elektron volt- TeV) enerjiyle çarpıştırılacaklar. Protonlar birbirlerine çarptıklarında, ışık hızına yakın bir hıza ulaşmış olacaklar. Bu enerji, bugüne kadar Avrupa ve ABD'deki çarpıştırıcılarda kaydedilen en yüksek enerji düzeyi olacak. Çarpışmanın şiddetinin artırılmasıyla, çarpışma sonucundaki parçalanmalarla ortaya çıkan, daha önce gözlemlenememiş yeni alt parçacıkların gözlemlenmesi bekleniyor. Bu da, evrenin ortaya çıktığı ''Büyük Patlama- Big Bang'' anının bir küçük modelinin yapılması anlamına geliyor.

CERN Genel Müdürü Rolf-Dieter Heuer, yaptığı açıklamada, "Yeni Fiziğin kapılarını, insanlık tarihindeki yeni bir keşifler dönemini açıyoruz" dedi.

Parçacıklar birbirlerine çarptığında her bir çarpışmanın yarattığı mini patlamalar, dünyanın dört bir yanındaki binlerce bilimci tarafından zaman içerisinde incelenerek analiz edilecek. Bu analizlerle, 13,7 milyar yıl önce olduğu tahmin edilen Büyük Patlama'nın meydana geldiği anın hemen sonrasındaki koşullar anlaşılmaya çalışılacak. Yıldızların ve gezegenlerin kökeni, kara enerjinin ne olduğu, evrenin yüzde 25'ini oluşturduğu sanılan kara maddenin yapısı gibi sırlara erişilmeye çalışılacak. İskoç bilimci Peter Higgs'in 30 yılı aşkın bir süre önce ortaya attığı, maddeye kütlesini verdiği varsayılan Higgs bozonunun varlığı belirlenmeye çalışılacak. Paralel evrenlerin olup olmadığı, Büyük Patlama'dan önce ne olduğu gibi konularda düşünce üretilmesinin yolu açılabilecek.

Yıllar içerisinde çarpıştırma enerjisi 7 TeV'e kadar çıkarılacak. Her iki yönden parçacıkların çarpışmasından ötürü 14 TeV gücünde olacak bu çarpışmaya 2013'de ulaşılması planlanıyor. Bu güçte bir çarpışma da yepyeni başka keşiflerin kapısını açacak.

Muhsin Ogretme
30-03-2010, 14:15
Carpisti proton kardesler 17 dakika once. Eeee hani hepimiz olecektik? ;)

Hakan Kirezci
30-03-2010, 18:42
Öldük zaten Muhsin, bu ölü halimiz.

Cem Ozel
31-03-2010, 10:08
Paralel evren varmıymış peki :)

Muhsin Ogretme
31-03-2010, 12:57
Isin sakasi bir yana, buyuk olasilikla en az iki sene alir verilerin analizinin sonuclanmasi. Ama inanin cok onemli adimlar bunlar.

Ali Savasan
31-03-2010, 13:36
Matematik ve kimya alanındaki durgunluğun ve üretimsizliğin aksine fizik bilimi inanılmaz adımlar atıyorlar. CERN'deki bu deneylerde bunun bir parçası. Bir çok konuda sonuca ulaşılması ve elde edilen verilerle çok daha farklı buluşlara imza atılacağına inanıyorum. Sanırım etkin rol oynamasalar bile davetli olarak fizikçi Türk bilim adamlarıda var çalışmada. Bakalım verilerin analizlerini bekliyoruz. Ancak Muhsin abinin dediği gibi uzun bir süreç alacaktır.

Muhsin Ogretme
31-03-2010, 13:55
Su anda CERN'de calisan yaklasik 2500 parcacik fizikcisi var. Turkiye uye ulke degil. Zaten TR butcesi uye duzeyinde katki yapmaya elverisli degil. Gozlemci ulke konumundayiz. Toplantilara katiliyoruz, alinan kararlardan haberdariz fakat karar alma asamasinda etkimiz yok. Gerek yuksek ogrenim duzeyinde gerekse daha alt seviyede Turkiye'de egitim almis kisiler var CERN'de. Benim bir arkadasim mesela, Cukurova Fizik mezunudur fakat bir Amerikan universitesi adina orada calisiyor su anda.

Richard Feynman diye benim cok sevdigim bir fizikci vardir. Cok tuttugum bir sozu:
"Physics is to math what sex is to masturbation"
Cevirmesi oldukca zor. "Fizik'in matematik ile olan iliskisi, seksin masturbasyon ile olan iliskisi gibidir."

Ali Savasan
01-04-2010, 20:02
Abi Feynman çok başka bir adam hiç dayak yemediği için bara gidip bodyguarda sataşıp dayak yeme eyleminin ne olduğunu öğrenecek kadar manyak :) Ki bence de çok önemli bir fizikçi ama gelip görelim ki Türkiye'de 'Sanırım şaka yapıyorsunuz bay Feynman' isimli kitabını bile İstanbul'da sınırlı sayıda görmek çok üzücü benim güzel halkım Elif Şafak okumaya devam eder hatta ona bile tenezzül etmeyip Aşk-ı Memnu gibi bir eserin erotik versiyonunu her hafta büyük bir merakla bekler.

Muhsin Ogretme
01-04-2010, 21:55
Uzunca bir seri var burada. Feynman ile yapilmis roportajlar. Hepsi Ingilizce malesef. http://www.ted.com/index.php/talks/richard_feynman.html

Ali Savasan
01-04-2010, 22:03
Okuruz abi ingilizce de gelişmiş olur fizik ve matemaik terimi hele finans terimi görmekten illet geldi :D Feynman abi okuruz vizelerden sonra takılınca sorarım ben sana abi :D

Ufuk Biyik
01-04-2010, 23:13
Uzunca bir seri var burada. Feynman ile yapilmis roportajlar. Hepsi Ingilizce malesef. http://www.ted.com/index.php/talks/richard_feynman.html

Abi sen bize kısaca özetlesen :)

Ali Savasan
01-04-2010, 23:23
Abi sen bize kısaca özetlesen :)

Abi kısa yoldan 'Eminim Şaka yapıyorsunuz Bay Feynman' isimli kitabı öneriyorum sana :)