PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Reklam metin yazarlarının herzeleri...

Hakan Kirezci
26-05-2010, 23:17
"Metin yazarları reklam ajanslarının yaratıcı ekibinin bel kemiğidir. Bir ucu stratejik planlamaya, bir ucu sanat yönetimine dayanan metin yazarlığı, sadece afişlerdeki kelimeleri ya da senaryodaki diyalogları değil, çoğu zaman reklam kampanyasındaki ana fikri bulan insanlardır. Siz kelimeleri olmayan reklam afişlerinin metin yazarları yok mu sandınız?

Türkiye’de genel olarak metin yazarları, üniversitelerin edebiyat fakültelerinden ya da sosyal bilim okuyan insanlardan çıkıyor. Eli kağıda kaleme haşır neşir bir insansanız, metin yazarlığı yapabileceğinizi düşünebilirsiniz, tabi ki yapabilirsiniz de neden olmasın?

Metin yazarlığının kötü bir yönü; okuma yazma bilen herkesin konunuzda ahkam kesmeye kendini yetkin hissetmesidir kuşkusuz. Metin yazımına pek aşina olmayan patronunuz kullandığınız kelimeleri beğenmeyip, metninizin üzerinde oynamaya başlarsa, kendinizi tutabilecek sinirlere sahip olmanız gerekir."

Konunun uzmanı bir vatandaş sitesinde böyle tanımlıyor metin yazarlığını.
Bir de bizim gibilere giydirmiş, okuma yazma bilen herkes konunuzda ahkam keser falan da filan.

Ben metin yazarı değilim. Arkadaşın tanımına göre okuma yazma bilen herkesten biriyim. Bu durumda da birazdan söyleyeceklerim ahkam kesmek oluyormuş, olsun bakalım. Üniversitelerin edebiyat fakültelerinden ya da sosyal bilim okuyan insanlardan çıkan metin yazarlarının boncukları ne renk çıkıyor oralarından görelim de varsın bizimkiler ahkam kesmek olsun.

Ben forumdaki arkadaşları zaman zaman eleştiririm. Sağolsunlar, saygılarından sanane kardeşim diyen çıkmadı şimdiye kadar. Ben de reklamları seyrederken şu edebiyat fakültesi ya da sosyal bilimlerde okumuş metin yazarlarının yazdıklarını duydukça kendimden utanmaya başladım. Sahiden de haksızlık ediyormuşum şimdiye kadar kardeşlerime; bu işten para kazanan geberiklerin metin diye sundukları zırvalıkları gördükten sonra.

O kadar çok var ki emin olun aklıma gelmiyorlar ama duydukça güncellerim. Şimdi bu başlığı açmama neden olan T. Telekom reklamındaki bir sloganı koymakla yetineyim.

"Evden kıla tüye heryere falan KOŞULSUZ ŞARTSIZ herkese..." ymiş.
Seni okutan edebiyat fakültesinin temelini atan başbakanın ben ta....

Can Topal
26-05-2010, 23:52
Reklam metni bilmem de konusu eurovision olan bi reklam da Türkiye diğer ülkelere puan dağıtırken ABD'ye de puanını veriyo.. Eurovision diye de bastıra bastıra sölüyolar be.

Hakan Kirezci
26-05-2010, 23:58
Spikerleri zaten hesaba katmıyorum. Onlar konuşma ve düşünme engelli sınıfındalar. Geçen gün biri mesela bir cenazeyi edebi (ebedi değil) dünyaya havale etmişti.

Akin Akoglan
27-05-2010, 00:14
Reklam deyince;Birde reklamın bu türlüsü var

http://www.facebook.com/video/video.php?v=103375343023074